De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben dinsdag laten weten dat het land gevechtsklaar is. Ook wordt gedreigd met raketaanvallen op de Amerikaanse eilanden Guam, Hawaii en het Amerikaanse vasteland.

Dat heeft het Noord-Koreaanse persbureau KNCA dinsdag laten weten, meldt Reuters

Het land meldde dinsdag dat artillerie-eenheden en afdelingen voor strategische raketten in staat van paraatheid zijn gebracht. Dit als reactie op dreigende vluchten van Amerikaanse B-52 bommenwerpers tijdens een oefening boven Zuid-Korea.

Noord-Korea dreigde eerder al met een nucleaire aanval op de Verenigde Staten en Zuid-Korea, hoewel het volgens militaire experts niet de technologie in huis heeft voor een atoomaanval op het Amerikaanse vasteland.

Brisante situatie

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft laten weten dat het geen ongewone activiteiten van Noord-Koreaanse militairen heeft waargenomen, maar dat het de situatie in de gaten houdt.

Zuid-Korea houdt samen met de Amerikanen oefeningen tot eind april. Juist deze oefeningen zijn de oorzaak van de brisante situatie in de regio. Eerde al zegde de Noord-Koreanen de wapenstilstand met Zuid-Korea op, die na de oorlog op het schiereiland tussen 1950 en 1953 werd gesloten.