De Europese Unie heeft een groot aantal sancties tegen Zimbabwe opgeschort. 

Het besluit volgt op het ''vreedzame, succesvolle en geloofwaardige'' referendum over een nieuwe grondwet eerder deze maand, aldus een verklaring maandag van EU-buitenlandchef Catherine Ashton.

Dat betekent dat 81 overheidsfunctionarissen weer naar de EU mogen reizen en dat de bevriezing van hun banktegoeden is opgeheven. Ook acht Zimbabwaanse bedrijven zijn van de zwarte lijst gehaald.

De sancties tegen tien belangrijke overheidsfunctionarissen inclusief president Robert Mugabe blijven echter gehandhaafd, zolang er nog geen vreedzame en transparante verkiezingen in het Afrikaanse land zijn gehouden. Datzelfde geldt voor twee bedrijven.

Vorige week zondag ging iets meer dan de helft van de 6 miljoen stemgerechtigden naar de stembus voor het referendum over de nieuwe grondwet, die de bevoegdheden van de president beperkt. Bijna 95 procent stemde voor.

Volgens de nieuwe grondwet kan de president niet meer dan twee ambtstermijnen van 5 jaar aan de macht blijven. Omdat die bepaling nu pas ingaat, kan de inmiddels 89-jarige Mugabe, die al sinds 1980 in het land in het zuiden van Afrika aan de macht is, nog 10 jaar aan de macht blijven.