De centrumrechtse voorman Silvio Berlusconi is bereid zijn linkse rivaal Pier Luigi Bersani als premier te steunen, als Bersani Angelino Alfano als vicepremier aanvaardt.

Alfano is een topman van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid (PDL). Italië verkeert in een politieke impasse sinds de verkiezingen van vorige maand.

Berlusconi waarschuwde Bersani maandag volgens Italiaanse internetmedia: ''regeer met ons of er komen nieuwe verkiezingen''.

Bersani's linkse Democratische Partij (PD) heeft in de verkiezingen een meerderheid in de Italiaanse Tweede Kamer behaald. Bersani poogt een regering te vormen, maar in de Senaat heeft hij ex-premier Berlusconi óf de onberekenbare aanhang van 'proteststemmenkanon' Beppe Grillo nodig.

Corrupt

De recalcitrante Grillo wil niets te maken hebben met Italiaanse politici, die hij corrupt noemt. Grillo is daarom moeilijk te strikken voor gedoogsteun in de Senaat. Met Berlusconi heeft Bersani liever niets te maken. Berlusconi heeft eerder al suggesties gedaan over een manier om tot zaken in de Senaat te komen. Zo wil Berlusconi dat de PDL de nieuwe president mag leveren.

Bersani geeft geen gehoor omdat hij volgens PD-vicevoorzitter Enrico Letta niets eens gelooft dat Berlusconi woord houdt. Ondertussen blijft de patstelling ongewijzigd in de derde economie van de eurozone. Bersani noemde dat maandag wel ''dramatisch''. Hij lijkt geen nieuwe verkiezingen te willen. ''We hebben een regering nodig, een die in staat is wonderen te verrichten'', aldus Bersani.

Staatsschuld

Het land van meer dan 60 miljoen inwoners worstelt ondertussen verder met een staatsschuld van circa 2000 miljard euro, economische recessie en een enorme werkloosheid, vooral onder jongeren. Als Bersani geen regering kan vormen die de steun heeft van beide Kamers van de volksvertegenwoordiging, kan president Giorgio Napolitano een gerespecteerde neutrale figuur vragen om een regering van nationale eenheid te vormen of nieuwe verkiezingen uitschrijven.