De Russische justitie heeft invallen gedaan bij Amnesty International in Moskou. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie maandag gemeld.

Het is niet duidelijk wat het doel is van de actie. Volgens Amnesty zijn de invallen onderdeel van een treitercampagne door de Russische autoriteiten.

Sinds de terugkeer van Vladimir Poetin als president afgelopen jaar, heeft Rusland de regels voor organisaties als Amnesty flink aangescherpt.

Volgens het Kremlin is dat nodig om te voorkomen dat ze spioneren voor buitenlandse mogendheden.

Afgelopen week sloegen de Verenigde Staten, de Raad van Europa en Amnesty zelf alarm over een reeks invallen. Amnesty heeft onlangs zelf laten weten dat de invallen een bedreiging zijn voor de burgermaatschappij in Rusland. De Amerikaanse ambassade noemt de invallen 'zorgwekkend'.

Duizenden organisaties

Amnesty liet weten dat Rusland plannen heeft om duizenden organisaties te inspecteren. De verscherping van de Russische wetten houdt bovendien in dat autoriteiten het recht hebben om onaangekondigd binnen te vallen.

Poetin beschuldigt buitenlandse regeringen, waaronder die van de VS, van bemoeienis met de Russische politiek. Ook het agentschap voor Internationale ontwikkeling (USAID) werd eerder dit jaar beticht van inmenging.