Rebellenleider Michel Djotodia heeft zichzelf tot nieuwe president van de Centraal-Afrikaanse Republiek laten benoemen.

Naar eigen zeggen wil hij binnen 3 jaar democratische verkiezingen houden. Hij houdt maandag nog een toespraak tot het volk.

President François Bozizé van de Centraal-Afrikaanse Republiek vluchtte zondag het land uit toen rebellen de hoofdstad Bangui innamen. Hij reisde naar buurland Democratische Republiek Congo.

Volgens de opstandelingen moest Bozizé weg, omdat hij zich niet aan de afspraken in een vredesverdrag heeft gehouden. De president was in 2003 zelf aan de macht gekomen door een militaire staatsgreep.

Volgens het nieuwe staatshoofd Djotodia kan premier Nicolas Tiangaye, een mensenrechtenactivist, blijven zitten. Wel wordt er met ministersposten geschoven. De situatie in het land zou onrustig zijn, met plunderingen in de hoofdstad Bangui.

Gevechten

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen van Afrika, hoewel het land over aanzienlijke bodemschatten beschikt. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 is het land geplaagd door rebellieën.

Tijdens de gevechten in Centraal Afrika zijn ook zeker 13 militairen uit Zuid-Afrika omgekomen. President Jacob Zuma heeft dat maandag bekendgemaakt.

Enkele honderden Zuid-Afrikanen zijn in de Centraal-Afrikaanse Republiek als militaire trainers. Ze zouden hebben gevochten aan de kant van de troepen die president Bozizé wilden beschermen.