Met steun van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA leveren Saoedi-Arabië, Qatar en Jodanië via Turkije steeds grotere hoeveelheden wapens aan de Syrische oppositie tegen president Bashar al-Assad.

Ondanks het officiële standpunt van de Amerikaanse regering dat aan de rebellen in Syrië alleen 'niet-dodelijke' hulp wordt verleend, is de CIA de afgelopen maanden behulpzaam geweest bij aankopen op de internationale wapenmarkt, zo meldt The New York Times maandag.

Onder meer in Kroatië werden grote partijen wapens opgekocht.

De krant baseert zich op gegevens over het internationale luchtverkeer, gesprekken met overheidsfunctionarissen in een aantal landen en verklaringen van commandanten van rebellerende groepen in Syrië.

160 vluchten

De laatste weken zouden meer dan 160 vluchten zijn uitgevoerd vanuit Qatar, Saoedi-Arabië en Jordanië naar de luchthaven Esenboga in de buurt van de Turkse hoofdstad Ankara. Vandaar werden de wapens met vrachtwagens onder strikte Turkse controle naar de grens met Syrië getransporteerd.

De CIA zou ook een stem hebben gehad in de eindbestemming van de wapens. Zo zouden commandanten van rebellengroepen door Amerikaanse agenten zijn geselecteerd als 'geschikt' om wapensteun te ontvangen.

Iran

Volgens de Amerikaanse krant illustreren de transporten de strijd over de toekomst van Syrië tussen de soennitische moslimlanden en het sjiitische regime in Iran, met Rusland de voornaamste bondgenoot van de Syrische president Assad.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zou gisteren tijdens een bezoek aan de Iraakse hoofdstad Bagdad druk hebben uitgeoefend op de Iraakse regering geen wapentransporten meer toe te staan door het Iraakse luchtruim vanuit Iran naar Syrië.

"Op datzelfde moment landde een wapentransport vanuit Qatar, bestemd voor de Syrische rebellen, op de luchthaven Esenboga", stelt New York Times.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier