Terreurgroep Abu Sayyaf heeft de 54-jarige Australiër Warren Rodwell pas vrijgelaten na de betaling van losgeld. 

Dat schrijven Australische media maandag, op gezag van een lokale onderhandelaar.

Rodwell werd op de Filipijnen vijftien maanden vastgehouden door de moslimfundamentalisten, die mogelijk ook de Nederlander Ewold Horn in handen hebben.

Het losgeld van omgerekend ruim 70.000 euro zou zijn opgebracht door de familie van Rodwell. Aanvankelijk vroegen de ontvoerders om 2 miljoen dollar, maar de Australische regering weigerde te betalen. Volgens minister Bob Carr (Buitenlandse Zaken) wil de overheid de ontvoerders niet stimuleren om meer mensen te gijzelen.

Verrassing

De vrijlating van Rodwell lijkt een verrassing te zijn geweest voor de lokale politie. ''Bent u een toerist?'', vroeg een verbaasde agent toen de met modder bedekte 54-jarige aan wal kwam in de havenstad Pagadian. ''Nee, ik was ontvoerd. Help me'', reageerde de Australiër. Zijn ontvoerders hadden hem in een bootje gezet met de opdracht te ''peddelen voor zijn leven''.

Abu Sayyaf ontvoerde de Australiër in 2011 uit zijn huis op het eiland Mindanao. Vermoedelijk zit de groep ook achter de ontvoering van de Nederlander Horn. Hij verdween samen met een Zwitser terwijl hij vogels aan het bekijken was in het gebied waar de groep actief is.