Een gedeeltelijke bouwstop in de Israëlische nederzettingen is niet genoeg om de Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Dat heeft de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zondag gezegd. De Palestijnen willen het vredesoverleg pas hervatten als Israël volledig stopt met het bouwen in bezette gebieden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry sprak zaterdagavond met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Abbas wil pas weer praten als er gestopt wordt met bouwen in bezette gebieden, terwijl Netanyahu alleen zonder voorwaarden het overleg wil hervatten.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama schaarde zich tijdens zijn bezoek aan de regio aan de kant van Israël en zei dat de Palestijnen moeten terugkeren aan de onderhandelingstafel.

Hoewel de VS de afgelopen dagen geen uitspraken hebben gedaan over een mogelijke hervatting van het vredesoverleg, zingen geruchten rond dat de VS een gedeeltelijke bouwstop als een compromis willen voorstellen.

Confrontatie

Erekat zei dat de Palestijnen niet uit zijn op een confrontatie met de Amerikaanse regering, maar hield voet bij stuk waar het de nederzettingen betreft. In een interview zei Erekat dat Abbas nooit genoegen zal nemen met een gedeeltelijke bouwstop. "Absoluut niet. Dat wijzen we af".

Erekat zei dat de Palestijnen de Verenigde Staten twee of drie maanden de tijd willen geven om een manier te bedenken om de impasse te doorbreken. Als er geen verandering in de situatie komt zullen de Palestijnen proberen verdere internationale erkenning te verwerven.

"We moeten ons richten op de vastberadenheid van ons volk en er zijn 63 internationale organisaties waar we ons bij aan kunnen sluiten."