Bij een grootschalig protest in Frankrijk tegen de legalisering van het homohuwelijk is de politie zondag slaags geraakt met betogers.

Honderdduizenden Fransen waren naar Parijs gekomen om te ageren tegen een wetsvoorstel dat het voor homoseksuelen mogelijk moet maken om te trouwen en om kinderen te adopteren.

De eerste paar uur van het protest verliepen vreedzaam. Toen het protest moest worden beëindigd probeerden zo'n honderd jongeren door te dringen tot de Champs-Elysées, die door de politie was afgezet.

De aanwezige agenten zetten traangas in om de jongeren terug te dringen. Steeds meer betogers wisten echter via steegjes toch op de Champs-Elysées te komen.

De politie zette opnieuw traangas in, maar kon niet beletten dat de demonstranten in groten getale naar de Champs-Elysées trokken. "Hollande, aftreden!", scandeerden de betogers.

Arrestaties

Volgens een bron bij de politie zijn twee mensen gearresteerd. Hij schatte dat er zo'n driehonderdduizend mensen deelnamen aan het protest. De organisatie hield het op 1,2 miljoen deelnemers.

Het lagerhuis van het Franse parlement gaf vorige maand met een ruime meerderheid zijn goedkeuring aan de wet die ook homoseksuele stellen het recht geeft te trouwen en kinderen te adopteren. Net als in die kamer maakt de socialistische partij van president François Hollande in de senaat de dienst uit.

De regelmatige massademonstraties tegen de liberalisering van de huwelijkswetgeving knabbelen echter aan het draagvlak voor het wetsvoorstel. Volgens opiniepeilers slinkt het aantal voorstanders, die lang een ruime meerderheid van de Fransen uitmaakten, langzaam maar zeker.