Qatar heeft de premier van de nieuwbakken Syrische tegenregering zondag uitgenodigd voor de tweedaagse top van de Arabische Liga die dinsdag in het Golfstaatje begint.

Of de Syrische tegenpremier Ghassan Hitto de uitnodiging aanneemt is nog niet duidelijk.

Qatar is een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische oppositie en heeft er al meermalen bij de andere leden van de Liga op aangedrongen de rebellen wapens te leveren.

Nu premier Hamad bin Jassim Al Thani voor de Syrische tegenpremier een plaats aan tafel inruimt kan de oppositie zelf haar zaak bij de leden van de Liga bepleiten.

Irak

Hitto krijgt vermoedelijk niet van alle Ligaleden het warme welkom dat Bin Jassim hem zondag beloofde.

Onder meer Irak kijkt met argusogen naar de campagne die Qatar voor de Syrische oppositie voert. De Iraakse regering wil de Syrische president Bashar Assad nog niet volledig laten vallen.

SNC

De Syrische Nationale Coalitie (SNC), waarin de belangrijkste oppositiegroepen zijn verenigd, koos Hitto dinsdag als hoofd van een nieuwe tegenregering. Hitto en co nemen het bestuur op zich over de delen van Syrië die onder controle van de rebellen staan.

De tegenpremier heeft er bij de internationale gemeenschap op aangedrongen zijn regering te erkennen.

Eerder zondag maakte SNC-voorman Mouaz al-Khatib bekend dat hij aftreedt. Hij is teleurgesteld in beoogde bondgenoten en voelt zich bij de SNC aan handen en voeten gebonden, liet hij weten.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier