De Syrische oppositieleider Mouaz al-Khatib treedt af. De voorman van de Syrische Nationale Coalitie stapt op omdat zijn functie hem aan handen en voeten bindt.

Dat maakte hij zondag op Facebook bekend. Al-Khatib wil 'in vrijheid werken', en dat is 'onmogelijk te verenigen met het werk bij een officiële instelling'.

De gematigde islamitische prediker Al-Khatib sprak zijn teleurstelling uit over de houding van de internationale gemeenschap tegenover Syrië.

De Syrische oppositie heeft het buitenland lang gevraagd om financiële steun en wapens voor de rebellen die in Syrië tegen de regering van president Bashar al-Assad vechten.

"De laatste twee jaar zijn Syriërs afgeslacht door het strenge regime, terwijl de wereld toekeek", aldus Khatib. "De vernietigingen van de Syrische infrastructuur, het vluchten van honderdduizenden en alle andere vormen van lijden waar Syriërs mee te maken hebben waren niet voldoende voor de internationale gemeenschap om ons te helpen met verdedigen".

SNC

De SNC liet in een verklaring weten het ontslag van Al-Khatib niet te accepteren en vraagt de oppositieleider zijn werk voort te zetten.

De SNC verenigde vorig jaar allerhande oppositiegroepen om de onderlinge samenwerking te verbeteren en het overleg met buitenlandse bondgenoten te vergemakkelijken. Maar veel rebellen erkennen het gezag van de SNC niet en volgen nog altijd hun eigen koers.

Hitto

De Syrische Nationale Coalitie, een verbond van tegenstanders van Assad, koos vorige week Ghassan Hitto tot voorlopige premier. Hitto moet een regering vormen om een machtsvacuüm in Syrië te vullen dat is ontstaan door de al 2 jaar durende opstand tegen Assad.

De bevelhebber van het Vrije Syrische Leger (FSA) weigert te dienen onder de tegenpremier die de Syrische oppositie heeft gekozen. Dat heeft een stafmedewerker van generaal Salim Idris zondag laten weten.

Steun

Hitto ontbeert de steun van enkele kopstukken van de oppositie, zei Idris' assistent Louay Almokdad. Wil een premier gezag kunnen uitoefenen, dan heeft hij volgens Almokdad een breder draagvlak nodig.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier