Voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen Miguel Pourier (74) is overleden. Dat heeft de gevolmachtigd minister van Curaçao, Roderick Pieters, zondag bevestigd.

Pourier overleed in de nacht van zaterdag op zondag op Curaçao. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Pourier werd geboren op Bonaire. Hij was in de jaren 90 als eerste leider van de PAR minister-president van 1994 tot 1998 en van 1999 tot 2002. In 1979 was hij enkele maanden interim minister-president van de Nederlandse Antillen.

''We zijn een van onze grote mannen kwijtgeraakt'', zo reageerde Pieters. Pourier was premier van de Nederlandse Antillen in een periode dat het land een aantal strenge bezuinigingsmaatregelen moest doorvoeren om aan de eisen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te voldoen.

Een daarvan was een omvangrijke inkrimping van het ambtenarenapparaat. Pieters: ''Het was een bijzondere man die in hele moeilijke tijden de durf heeft gehad de regering te runnen. Hij stond voor integriteit en eerlijkheid.’’

Integer

Voormalig minister-president van de Nederlandse Antillen Emily de Jongh-Elhage noemt Pourier ''een goed en integer mens, die hield van zijn gezin en van de bevolking''.

De Jong-Elhage, die van 2005 tot 2010 ook voor de PAR minister-president was, noemde ''de hardwerkende, eerlijke Pourier'' voor haar de belangrijkste reden om zelf de politiek in te gaan.

Tijdens haar premierschap had ze regelmatig contact met Pourier voor advies. ''Hij was heel belangrijk voor het land, omdat hij altijd het beste voor had en daar altijd zijn steentje aan bij wilde dragen."

Plasterk

''Hij is van grote betekenis geweest in een voor zijn land moeilijke periode'', reageerde minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk op het overlijden van Pourier.