De president van de Centraal-Afrikaanse Republiek is zondag gevlucht voor oprukkende rebellen. De opstandelingen hebben de hoofdstad Bangui ingenomen.

President François Bozizé is naar Congo gevlucht, aldus een van zijn woordvoerders.

De rebellen zijn afgelopen week aan hun opmars begonnen in de oud-kolonie van Frankrijk. Volgens de opstandelingen moet Bozizé weg omdat hij zich niet aan de afspraken in een vredesverdrag heeft gehouden.

De president was in 2003 aan de macht gekomen door een militaire staatsgreep.

De Afrikaanse Unie heeft de acties van de rebellen zondagavond veroordeeld. Het hoofd van de organisatie riep zondag de leden op om gezamenlijk te reageren.

Bodemschatten

Frankrijk heeft extra troepen naar het land gestuurd, onder andere om het vliegveld van Bangui te verdedigen. De Franse president François Hollande riep de rebellen zondag op om met de regering van de Centraal-Afrikaanse Republiek in gesprek te gaan. De voormalige kolonisator wil een spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen van Afrika, hoewel het land over aanzienlijke bodemschatten beschikt. Sinds de onafhankelijkheid in 1960 is het land geplaagd door rebellieën.