De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is zondag voor een onaangekondigd bezoek in Irak. 

Hij dringt er onder meer bij de Iraakse premier Nuri al-Maliki op aan Iraanse vluchten met wapens en strijders voor Syrië over Irak niet langer toe te staan.

''Hij zal erg direct zijn tegen premier Maliki over het belang dat de Iraanse vluchten stoppen, of dat ten minste iedere vlucht wordt gecontroleerd'', aldus een anonieme functionaris tegenover persbureau Reuters.

Volgens de Amerikanen voert Iran dagelijks vluchten uit met wapens en strijders voor de regering van Syrische president Bashar al-Assad. Volgens de functionaris zijn van die vluchten slechts twee gecontroleerd sinds juli vorig jaar.

De regering van Irak beweert zijn plicht gedaan te hebben. "Wij hebben een willekeurig aantal Iraanse vluchten gecontroleerd en hebben daar geen wapens gevonden", aldus een woordvoerder.

Ook zouden Iraanse landtransporten voor Syrië over Iraaks grondgebied gaan.

Lokale verkiezingen

Kerry zal de sjiitische premier Maliki en het Iraakse kabinet ook vragen lokale verkiezingen in twee provincies waar vooral soennitische moslims wonen niet uit te stellen.

De regering van Irak had daartoe besloten om verkiezingsgeweld te voorkomen.Volgens de Amerikanen zorgt de beslissing alleen maar voor meer spanningen in Irak. Het Arabische land is verdeeld tussen soennnitische en sjiitische moslims en Koerden.

Palestijnse gebieden

Kerry was al in de buurt; hij bezocht de afgelopen dagen samen met president Barack Obama Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië. Hij greep de gelegenheid aan om in eigen persoon nog eens in Bagdad te onderstrepen dat de Verenigde Staten willen dat er een eind komt aan de Iraanse militaire steun voor de Syrische regering.

Volgens stafleden van Kerry is het ook in het belang van Irak dat het buurland niet nog verder afglijdt in de bloedige burgeroorlog en moet Bagdad daarom een stokje steken voor de militaire hulp aan de regering in Damascus.