Paus Franciscus heeft zaterdag emeritus paus Benedictus XVI bezocht in het pauselijk zomerverblijf in Castel Gandolfo.

 De twee pausen spraken met elkaar in de bibliotheek en lunchten samen. De ontmoeting was hoogst uitzonderlijk, omdat een paus doorgaans in het harnas sterft en zijn opvolger daarna pas wordt gekozen.

De ontmoeting duurde ongeveer 3 uur. Tegen kwart voor drie stapte Franciscus in de helikopter die hem terug naar het Vaticaan bracht.

Curie

Het Vaticaan deed geen mededelingen over het gesprek, maar waarschijnlijk hebben de twee met elkaar onder meer gesproken over de problemen in de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk.

Uit documenten die vorig jaar via de toenmalige butler van Benedictus uitlekten, bleek dat daar een machtsstrijd gaande was. Vooral de positie van kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone, de tweede man in het Vaticaan, is omstreden.

De uit Argentinië afkomstige paus belde op de avond van zijn verkiezing al met de Duitse Benedictus. Franciscus heeft ook zaterdag zijn dankbaarheid en die van de gehele kerk geuit over de manier waarop Benedictus de kerk als paus heeft gediend, zo liet het Vaticaan weten.