De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag aan het einde van zijn vierdaagse reis naar het Midden-Oosten de ruïnes van de meer dan 2000 jaar oude stad Petra in Jordanië bezocht.

''Dit is behoorlijk spectaculair. Het is verbazingwekkend'', zei de president terwijl hij met een zonnebril op en in vrijetijdskleding door de stad wandelde. 'Gewone' toeristen werden tijdens Obama's bezoek uit Petra geweerd. 

Obama kwam vrijdagavond in Jordanië aan. Hij uitte daar scherpe kritiek op president Bashar al-Assad van Syrië, maar beloofde geen militaire hulp aan de rebellen die al meer dan 2 jaar in opstand tegen het bewind zijn. Jordanië biedt vele tienduizenden vluchtelingen uit Syrië onderdak.

Succes

Aan het slot van zijn bezoek aan Israël boekte Obama vrijdag nog een diplomatiek succes. Hij wist de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ertoe te bewegen Turkije excuses aan te bieden voor de aanval van Israëlische militairen in 2010 op het internationaal hulpkonvooi Freedom Flotilla.

Die kostte het leven aan negen Turken aan boord van het schip de Mavi Marmara. Netanyahu belde met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan op de luchthaven van Tel Aviv kort voor Obama naar Jordanië vertrok.

Israël en Turkije zullen de diplomatieke betrekkingen normaliseren. Israël zal geld storten in een fonds waaruit gewonden en nabestaanden van de negen gedode Turken een uitkering kunnen krijgen.