Nederland heeft zijn zorgen geuit over de trek van Nederlandse en andere Europese jongeren naar Syrië om daar te gaan strijden met de extremisten tegen het regime.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) kaartte dit vrijdag aan bij zijn Europese collega’s tijdens overleg in het Ierse Dublin.

Enkele collega’s, onder wie de Belgische en Deense minister, deelden de zorgen, aldus Timmermans.

Ook zij signaleren dat jongeren naar Syrië trekken om daar te strijden met de jihadisten. Concrete maatregelen op Europees niveau om te voorkomen dat jongeren naar Syrië afreizen, werden in Dublin niet genomen.

Risico

Timmermans benadrukte dat de plannen van de jongeren risicovol zijn. ''In de eerste plaats omdat ze onervaren zijn en dus een grotere kans hebben te sneuvelen." Als de jongeren terugkeren zijn ze getraumatiseerd en gehersenspoeld en vormen ze een potentieel risico voor de veiligheid van Nederland, aldus de minister.

Het is daarom belangrijk te laten zien wat er in Syrië gebeurt, aldus Timmermans. ''Om te laten zien dat het ons allemaal raakt en dat Europa er alles aan doet om het conflict tot een einde te brengen."

Timmermans onderstreepte dat Europa niet stil moet zitten. ''We moeten voorkomen dat het conflict een soort magneet wordt voor jongeren die misschien uit edele motieven denken iets goeds te gaan doen, maar vervolgens in handen raken van jihadisten die ze hersenspoelen en ze met hele gevaarlijke denkbeelden weer op pad sturen.''

Nederlands

Onder de circa honderd jihadstrijders zit ook een aantal van oorsprong Nederlandse jongens die tot de islam zijn bekeerd. Onder hen is een 20-jarige man uit Delft met de naam Jordi. Dat meldt de NOS vrijdag na contact met familieleden van de man.

Ook een bekeerling van Surinaamse afkomst eveneens uit Delft zou in Syrië zitten. De twee zouden deel uitmaken van een groep van ruim twintig jongeren uit Delft en omgeving die twee weken geleden naar Syrië zou zijn gereisd.

Delft

De afgelopen dagen werd bekend dat in Syrië twee Nederlanders zijn omgekomen. Donderdag meldde de Wereldomroep dat een 20-jarige man, Sofian Elfassi, die in Delft of Rotterdam woonde in Syrië is omgekomen. Een dag eerder bleek al dat vorige week een 20-jarige Marokkaan uit Delft is gesneuveld.

De twee doden zouden horen bij de groep jongeren uit Delft. Ze zouden bij gevechten om het leven zijn gekomen.

Lees alles over de onrust in Syrie in ons dossier