Indiase media mogen weer berichten over het proces van vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een wrede verkrachting in december die het slachtoffer, een jonge Indiase vrouw, het leven kostte.

Dat heeft een rechter vrijdag besloten, zei een advocaat van de verdachten. Een rechtbank had eerder besloten dat journalisten de rechtszaal niet mochten betreden en dat er geen details van het proces wereldkundig gemaakt mochten worden.

Overigens maakt het nieuwe besluit nog steeds geen open en onafhankelijke verslaggeving mogelijk.

Er worden maar twee journalisten, een van de nationale pers en een van lokale media, toegelaten. Zij moeten later buiten de daar wachtende verslaggevers inlichten over de verwikkelingen in de rechtbank.

IJzeren staaf

Het 23-jarige slachtoffer en een vriend van haar werden 16 december door een bus opgepikt nadat ze in een winkelcentrum naar de film waren geweest.

De verdachten verkrachtten de vrouw niet alleen urenlang, maar sloegen haar en haar vriend ook in elkaar, terwijl de bus door New Delhi reed en zelfs enkele controleposten van de politie passeerde.

De vrouw werd onder meer met een ijzeren staaf bewerkt. De twee werden als vuil langs de kant van de weg achtergelaten. De vrouw overleed twee weken later in een ziekenhuis in Singapore.

Nieuwe wet

Het Indiase parlement nam donderdag naar aanleiding van de groepsverkrachting een nieuwe wet aan die vrouwen moet beschermen tegen seksueel geweld.

worden, worden stalking, voyeurisme en seksuele intimidatie een misdrijf. Ook kunnen recidivisten en daders van verkrachtingen die tot de dood leiden de doodstraf krijgen.