De aanklager bij de rechtbank in Gent heeft vrijdag levenslang geëist tegen Kim De Gelder.

Hij kwam met de eis, nadat een jury De Gelder schuldig had bevonden aan de fatale steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde op 23 januari 2009.

De steekpartij kostte twee baby's van amper 1 jaar oud, een 54-jarige leidster en een 72-jarige vrouw het leven.

''De zwaarste assisenzaak aller tijden moet ook de zwaarste straf kennen", motiveerde openbare aanklager Yves Van Den Berge de eis.

"Vier slachtoffers hebben de doodstraf gekregen. Al de anderen hebben levenslang leed gekregen. Ik heb geen verzachtende omstandigheden gevonden".

De Gelder mocht na het voorlezen van de eis reageren. Hij bood de slachtoffers zijn excuses aan. ''Ik heb weldegelijk spijt", zei hij.

Toerekeningsvatbaar

De 12 juryleden oordeelden eerder op de dag dat de inmiddels 24-jarige De Gelder toerekeningsvatbaar is voor zijn misdaden. Hierdoor werd de mogelijkheid geopend om een levenslange gevangenisstraf tegen hem te eisen.

Ook zijn De Gelder 25 pogingen tot moord ten laste gelegd. Hij probeerde eerder al een gezin te vermoorden, maar dat mislukte omdat ze niet thuis waren.

De jury had ''niet de minste twijfel" over de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. De Gelder heeft een ernstige persoonlijkheidsstoornis, maar hij zou psychotische klachten veinzen, concludeert de jury. Volgens de leden bewijzen de precieze voorbereiding van De Gelder en de koelbloedigheid waarmee hij te werk ging, dat.

Motief

De rechtszaak tegen De Gelder begon op dinsdag 19 februari, ruim vier jaar na het bloedbad dat hij op 23 januari 2009 op Fabeltjesland aanrichtte. De afgelopen weken werden onder anderen een groot aantal nabestaanden en getuigen gehoord en kwam ook De Gelder aan het woord.

Waarom hij het bloedbad aanrichtte, bleef onduidelijk. Tijdens zijn verhoor in de rechtbank van Gent afgelopen maandag gaf hij geen inzicht toen de voorzitter van de rechtbank hem naar zijn motief vroeg.

De Gelder bleef vrijdagnamiddag onbewogen toen hij hoorde dat hij op alle punten schuldig is bevonden door de jury van het Gentse hof van assisen. Slachtoffers en nabestaanden reageerden opgelucht.