Duitsland overweegt serieus zijn verzet op te geven tegen wapenleveranties uit de Europese Unie aan de oppositie in Syrië.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vrijdag voorafgaand aan de informele bijeenkomst van EU-ministers van Buitenlandse Zaken gezegd. Berlijn lijkt zich daarmee te scharen achter Frankrijk en Groot-Brittannië die al eerder aangaven eventueel wapens te zullen leveren aan de rebellen.

''We zijn sceptisch en wegen de situatie. Tegelijkertijd weten we dat we bij een veranderde situatie ook bereid moeten zijn onze politiek aan te passen'', stelde de bewindsman in een interview met Süddeutsche Zeitung.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken spreken in het Ierse Dublin onder meer over een eventuele opheffing van het wapenembargo om de tegenstanders van de Syrische president Bashir al-Assad te helpen.

Nadelen

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ziet vooralsnog meer nadelen dan voordelen kleven aan opheffing van het wapenembargo. Hij vindt het risico te groot dat wapens in verkeerde handen zullen vallen en vreest een verdere escalatie van het geweld als er nog meer wapens naar Syrië gaan.

Ook Westerwelle ziet nog wel problemen. ''De focus op het militaire is begrijpelijk, maar doet de situatie tekort.'' De gematigde Syrische krachten moeten steun kunnen verwerven onder de bevolking.

''Dat gaat alleen als het in de door de oppositie gecontroleerde gebieden beter gaat, met bijvoorbeeld water, elektriciteit en medische zorg.''

Alles over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten