De Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft de handen ineen geslagen met burgemeester van New York Michael Bloomberg en de ouders van de slachtoffers van Newtown in de strijd tegen de verkoop van aanvalsgeweren.

Dat blijkt uit berichtgeving van Bloomberg News.

Biden, Bloomberg en de families van twee omgekomen kinderen en een lerares bij de schietpartij op de basisschool in Newtown hebben donderdag het Amerikaanse Congres opgeroepen tot een verbod als het gaat om de verkoop van aanvalsgeweren.

Ook hebben zij gevraagd om een verbod op magazijnen die meer dan tien patronen kunnen bevatten en dringen zij aan op een antecedentenonderzoek bij de verkoop van wapens. Burgemeester Bloomburg zei daarover: "Ik twijfel er niet aan dat een antecedentenonderzoek levens kan redden. Ook twijfel ik er niet aan dat de Amerikaanse bevolking zo'n maatregel steunt."

Effect

"Al deze maatregelen zouden een positief effect hebben op de openbare veiligheid", aldus Biden tijdens de persconferentie in City Hall in New York.

"Denk aan Newtown, denk aan die twintig mooie kinderen en de zes leraren en medewerkers, hoe kunnen we dan zeggen dat het niet mogelijk is aanvalsgeweren te verbannen?"

Lef

De vader van één van de omgekomen slachtoffertjes zei: "Eerlijk gezegd schaam ik mij diep dat het Congres het lef niet heeft dit soort wapens uit de handel te halen." Dat schrijft New York Times.

De oproep van Biden, Bloomberg en de families komt daags na het sneuvelen van de maatregelen die president Barack Obama had voorgesteld om het wapenbezit in de Verenigde Staten te beteugelen. Namelijk: een verbod op aanvalsgeweren.

Het meest omstreden voorstel bleek dermate kansloos, dat de Democraten hebben besloten het uit het wetsontwerp te halen.

NRA

De National Rifle Association, de zeer invloedrijke vuurwapenlobby, wil niets weten van de voorstellen van Obama en veel Republikeinen steunen of sympathiseren met de NRA.

De NRA staat sterk omdat veel Amerikanen vasthouden aan het in de grondwet verankerde recht om vuurwapens te dragen,

Eind december pleitte de NRA voor gewapende wachten op scholen. ''Een 'badguy' met een wapen, moet bestreden worden door een 'good guy' met een wapen", zei het hoofd van de NRA Wayne LaPierre destijds.

Newtown

De Amerikaan Adam Lanza vermoordde op 14 december 2012 twintig kinderen en zes volwassenen op Sandy Hook Elementary School in Newtown voordat hij de hand aan zichzelf sloeg.

Lanza gebruikte daarbij een militair aanvalsgeweer en magazijnen met een hoge capaciteit.