De Franse autoriteiten hebben woensdag het appartement in de Franse hoofdstad Parijs doorzocht van oud-minister van Financiën Christine Lagarde, de huidige chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De actie is in het kader van het onderzoek tegen Lagarde over haar handelen in de periode dat ze minister van Financiën was in Frankrijk.

De zaak draait om een schikking van 285 miljoen euro die Lagarde in 2007 afdwong voor zakenman Bernard Tapie, oud-topman van Adidas en oud-voorzitter van Olympique Marseille.

Lagarde heeft steeds ontkend dat ze iets verkeerd heeft gedaan. ''Deze huiszoeking helpt bij het naar boven krijgen van de waarheid, wat wil helpen bij het ontlasten van mijn cliënt van criminele fouten'', reageerde haar advocaat woensdag.

Ingrijpen

De huidige IMF-chef zou destijds als minister misbruik hebben gemaakt van haar positie door in te grijpen in een voortslepende de rechtszaak tussen de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais en Tapie. Nadat Lagarde drie rechters aanwees om te bemiddelen, kreeg Tapie 285 miljoen euro aan schadevergoedingen toegewezen.

Tapie, een vriend van president Nicolas Sarkozy, had een jaar eerder in dezelfde zaak juist nog bot gevangen bij het hoogste Franse gerechtshof.

Lagarde is op 5 juli 2011 benoemd tot hoofd van het IMF, in principe voor 5 jaar.