Het onderdeel van het pakket maatregelen dat president Obama heeft voorgesteld om het vuurwapenbezit in de VS te beteugelen - een verbod op aanvalsgeweren - is in de Amerikaanse Senaat gesneuveld. 

Het meest omstreden voorstel is dermate kansloos, dat de Democraten hebben besloten het uit het wetsontwerp te halen waarover volgende maand wordt gedebatteerd. Dat heeft de indiener van het voorstel, Dianne Feinstein, dinsdag gezegd.

Feinstein kan het voorstel nog wel als een amendement op het wetsontwerp indienen. Het is echter zeer de vraag of het de benodigde steun zal krijgen, ook van collega-Democraten. "Ik betreur het ten zeerste. Ik heb mijn best gedaan", zei Feinstein.

Maatregelen

De leider van de meerderheid in de Senaat, Harry Reid, heeft besloten het voorgestelde verbod op aanvalswapens te laten vallen, omdat de Republikeinen anders helemaal niet over maatregelen willen praten.

Veel Republikeinen steunen of sympathiseren met de National Rifle Association, de zeer invloedrijke vuurwapenlobby.

NRA

De NRA wil niets weten van de voorstellen van Obama, die volgden op het bloedbad dat een jonge man in december aanrichtte op een basisschool in Newtown in Connecticut. De groep zegt dat er juist meer vuurwapens moeten komen, in handen van 'good guys'.

De NRA weet zich krachtig gesteund door Amerikanen die vasthouden aan het in de grondwet verankerde recht om vuurwapens te dragen, ofschoon tegenstanders betogen dat degenen die de grondwet meer dan tweehonderd jaar geleden hebben opgesteld niet konden voorzien hoe krachtig vuurwapens vandaag de dag zijn.

Sinds het bloedbad in december - en de eerste aanzetten om het vuurwapenbezit te beperken - is de verkoop van vuurwapens in de VS omhoog geschoten, ook in Newtown zelf.