China heeft plaats vijf bereikt in de top vijf grootste wapenexporteurs ter wereld. Het is voor China de hoogste ranking sinds het einde van de Koude Oorlog.

Dat heeft een gerespecteerde Zweedse denktank maandag naar buiten gebracht, zo meldt persbureau Reuters. China neemt in de top vijf de laatste plaats van Groot-Brittannië over. Het is de eerste keer sinds 1950 dat Groot-Brittannië niet in de top vijf voorkomt.

In de afgelopen vijf jaar is de Chinese wapenexport met 162 procent gestegen, ten opzichte van de vijf jaar ervoor. Dat blijkt uit het onderzoek van de Zweede denktank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), maandag gepubliceerd op de website van het instituut.

De Verenigde Staten staan op één als het gaat om de grootste exporteurs in conventionele wapens, Rusland op plaats twee, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. En China maakt nu het lijstje compleet, voorheen deed Groot-Brittannië dit.

Beweeg de cursor over de grafiek  om de percentages te zien . De gegevens zijn afkomstig van SIPRI. Bekijk hier een grote versie.    - (c)NU.nl/Daan van Elk

Pakistan

De belangrijkste klant van China is Pakistan. Goed voor 55 procent van de totale Chinese wapenexport. Pakistan neemt een derde plek in als het gaat om grootste wapenimporteurs. India voert de ranglijst aan met twaalf procent van de markt, gevolgd door China.

Zuid-Korea en Singapore staan respectievelijk op plaats vier en vijf. Deze vijf landen vertegenwoordigen samen 32 procent van de markt.

Drones

Volgens Paul Holtom, leider van SIPRI Arms Transfers Program, is China "een significante wapenleverancier geworden, met een groeiend aantal belangrijke afnemers".

De op één na grootste economie ter wereld zou het groeiende budget gebruiken om moderne middelen te ontwikkelen, waaronder vliegdekschepen en drones (onbemande vliegtuigen). Daarmee speelt het land in op de groeiende interesse voor drones.

Omvang

De Verenigde Staten (30 procent) en Rusland (26 procent) zijn samen goed voor de helft van de mondiale wapenexport. Duitsland verzorgt zeven procent en Frankrijk zes procent. China is nu verantwoordelijk voor vijf procent van de markt.

De totale omvang van de internationale export in grote conventionele wapens ligt in de periode 2008-2012 17 procent hoger dan in de periode 2003-2007.

Het is volgens het rapport opvallend te noemen dat de stroom wapens naar Azië en Afrika de laatste vijf jaar is toegenomen, terwijl er minder wapens gingen naar Europa en het Midden-Oosten. Dit in vergelijking met de periode 2003-2007. Het aandeel van Europa als het gaat om wapenimport is dan ook met 20 procent gedaald.