De Verenigde Staten laten een belangrijk onderdeel van hun plannen voor een raketschild in Europa vallen: onderscheppingsraketten in Polen en wellicht Roemenië die op fel verzet stuitten van Rusland.

Het afzien hiervan biedt mogelijk een opening naar nieuw ontwapeningsoverleg met Moskou.

Het laten vallen van de onderscheppingsraketten is onderdeel van een algehele herziening van de plannen voor het raketschild tegen aanvallen uit Noord-Korea en Iran, die vrijdag door minister van defensie Chuck Hagel uit de doeken werd gedaan.

Hij zei bij de bekendmaking niets over de Russische bezwaren tegen de plannen. Andere onderdelen van het Europese raketschild gaan wel door en ook de Amerikaanse bereidheid om Europa tegen raketten te verdedigen blijft overeind.

De ombuiging van het beleid omvat onder meer een miljard dollar om veertien nieuwe onderscheppingsraketten te plaatsen, naast de 26 die al in ondergrondse silo's in Alaska staan om raketten uit Noord-Korea te kunnen uitschakelen.

Obama

Het is al de tweede keer sinds zijn aantreden dat president Barack Obama de plannen van zijn voorganger George Bush voor een raketschild in Europa aanpast. Eerder schrapte hij plannen voor een onderschepper in Polen en een radar in Tsjechië en koos hij voor onderscheppers die trager zijn, maar toch nog snel genoeg voor middellangeafstandsraketten uit Iran.

De nieuwe wijziging kan problemen geven met de bondgenoten, met name Polen en Roemenië, die het systeem als een blijk van Amerikaanse betrokkenheid en een tegenwicht voor Rusland beschouwen.

Afschrikkingskracht

Rusland beschouwt het als een aantasting van de afschrikkingskracht van zijn kernmacht als de VS zijn intercontinentale raketten kunnen neerhalen.

Door de plannen te wijzigen, kan Obama een opening maken naar onderhandelingen over verdere vermindering van de kernwapenarsenalen van Rusland en de VS.

Obama liet zich vorig jaar al tijdens een internationale top tegenover de toenmalige Russische president Dmitri Medvedev ontvallen dat hij zich na de verkiezingen in november soepeler zou kunnen opstellen.