De viool van violist Wallace Hartley, de muzikant die met zijn ensemble doorspeelde terwijl de Titanic zonk, is teruggevonden.

Dat melden verschillende Britse media vrijdag.

Volgens Andrew Aldridge, veilingmeester van het Britse veilingshuis Henry Aldridge & Son werd het instrument al in 2006 gevonden, maar geloofde men toen niet dat het om de viool van Hartley ging.

Zeven jaar onderzoek was er voor nodig om definitief te kunnen zeggen dat het om de betreffende viool gaat. Onder meer forensisch onderzoekers van de Oxford University bogen zich over de zaak. Onder meer een zilveren plaatje vastgeschroefd op het staartstuk van de viool was bepalend in het onderzoek. Daar op staat in het Engels geschreven: 'Voor Wallace, ter gelegenheid van onze verloving, van Maria.'

"Het is het meest belangrijke relikwie van de Titanic dat er gevonden is en het is waarschijnlijk ook het meest waardevolle", zegt Aldridge.

Verloofde

Experts denken dat Wallace de viool tijdens de ramp in de lederen kist heeft gestopt en die kist om zijn lichaam heeft gebonden. Toen zijn lichaam tien dagen later werd gevonden is de viool teruggebracht naar zijn verloofde, Maria Robinson.

Toen Robinson in 1939 overleed schonk haar zus de viool aan het orkest van het Leger des Heils van Bridlington, in Yorkshire. Daar werd het instrument weggestopt omdat het zo goed als onbespeelbaar was geworden. Later werd de viool doorgegeven aan een vioollerares die de viool weer doorgaf aan de huidige eigenaar, het veilinghuis Henry Aldridge & Son.

Doorspelen

Overlevenden van de ramp herinnerden zich hoe het gezelschap door bleef spelen toen de passagiers van het schip op reddingsboten stapte nadat de Titanic op een ijsschots was gevaren. De laatste overlevende stierf in 2009. 

De viool, die twee snaren mist en een barst heeft in het bovenblad van palissanderhout, wordt eind maart geëxposeerd in Belfast, vlakbij de plek waar ooit de Titanic gebouwd werd. De viool is naar verwachting rond de 463.000 euro (400.000 Britse pond) waard.

In april is het 101 jaar geleden dat de Titanic in de golven van de Atlantische Oceaan verdween. Bij de ramp kwamen 1512 mensen om het leven, onder wie drie Nederlanders.