Een eerste lichting van ongeveer 300 Syrische rebellen heeft een training door Amerikaanse officieren afgerond en er zullen er meer volgen.

Dat heeft een hooggeplaatste commandant van de opstandelingen donderdag gezegd. De rebellen leerden volgens de anonieme bron antitankwapens en luchtdoelgeschut te hanteren.

Officieel leveren de Verenigde Staten momenteel alleen medische hulp en voedsel aan de rebellen, maar volgens diverse berichten leiden de Amerikanen in buurland Libanon rebellen op die het regime van president Bashar al-Assad ten val willen brengen.

De Britse krant The Guardian en het Duitse blad Der Spiegel kwamen eerder deze week met soortgelijke berichten.

De burgeroorlog in Syrië gaat zijn derde jaar in en heeft al aan meer dan 70.000 mensen het leven gekost. Westerse landen hielden zich lang afzijdig, maar tonen steeds meer bereidheid om de Syrische opstand direct te steunen.

Instabiliteit

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben laten weten dat wat hun betreft het Europese wapenembargo wordt opgeheven, zodat ze de rebellen van wapentuig kunnen voorzien.

De Nederlandse regering ziet daar vooralsnog geen heil in. EU-lidstaten besloten onlangs nog het wapenembargo te verlengen tot mei. Een grote meerderheid van de lidstaten nam het standpunt in dat een toename van het aantal wapens tot grotere instabiliteit in de regio kan leiden.

Als wapens in verkeerde handen vallen kunnen ze nog jarenlang een gevaar vormen, is de redenering.

Frankrijk en Groot-Brittannië noemen het op hun beurt onaanvaardbaar dat de rebellen zich niet goed kunnen verdedigen tegen het regime van Assad, dat hen bestrijdt met wapens uit Iran en Rusland.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier