De Roemeense verdachten van de kunstroof willen in Nederland berecht worden. "Als dit niet gebeurt zullen de schilderijen nooit teruggevonden worden."

"Nederland moet weten dat de Roemeense verdachten in Nederland vervolgd willen worden." Dat heeft de advocaat van de verdachten woensdagavond gezegd tegen de Telegraaf. 

De advocaat stelt dat de verdachten bang zijn voor de Roemeense cel en denken dat ze niet eerlijk berecht zullen worden in hun eigen land. De verdachten willen een deal sluiten met het Openbaar Ministerie, aldus de advocaat.

''De officier van justitie weet dat nog niet, maar zal dat via deze publicatie in De Telegraaf vernemen."

De verdachten reageren hiermee op eerdere berichtgeving dat het OM niet om de uitlevering van de verdachten heeft gevraagd. "De vervolging en berechting vindt in Roemenië plaats", verklaarde het OM eerder woensdagochtend.

Waarde

Bij de roof in oktober vorig jaar werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. Het ging om werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. De waarde van de buit werd tussen de vijftig en honderd miljoen euro geschat.

Van de schilderijen ontbreekt nog steeds elk spoor.