In Italië is positief gereageerd op de verkiezing van de Argentijn Jorge Mario Bergoglio tot nieuwe paus. Meteen na zijn eerste toespraak roemden commentatoren zijn ''sympathieke'' Italiaans.

Ook benadrukken Italiaanse media dat de vader van de nieuwe paus in Italië is geboren, in de stad Asti.

De bisschoppen van de regio Umbrië, waar Assisi ligt, merken met vreugde op dat voor het eerst een paus de naam draagt van hun belangrijkste heilige. De Heilige Franciscus van Assisi is, samen met de Heilige Catherina van Siena, schutspatroon van Italië.

President Giorgio Napolitano was ''geëmotioneerd'' door de ''eenvoud'' waarmee de nieuwe paus zich voor het eerst richtte tot de Italianen, aldus persbureau ANSA.

Felicitaties EU

De Europese Unie heeft Franciscus I woensdagavond gefeliciteerd met zijn verkiezing tot paus.

EU-president Herman Van Rompuy en commissievoorzitter José Manuel Barroso wensten de Argentijn ''een lang en gezegend pontificaat, dat uwe heiligheid en de katholieke kerk in de gelegenheid stelt om de fundamentele waarden van vrede, solidariteit en menselijke waardigheid te verdedigen en te bevorderen''.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wenste de nieuwe paus ''moed en sterkte'' toe.

''De paus heeft de gelegenheid tot vernieuwing op een moment waarop de Rooms-Katholieke Kerk geconfronteerd is met talrijke grote uitdagingen.'' Hij vindt de keuze van een paus van buiten Europa ''een bemoedigend teken''.

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft woensdag Franciscus I ''hartelijk gefeliciteerd'' met zijn verkiezing tot paus.

De Zuid-Koreaan onderstreept dat het Vaticaan en de VN ''talrijke doelen delen'', zoals het bevorderen van vrede, sociale gerechtigheid en mensenrechten en de bestrijding van armoede en honger.

Barack Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Franciscus I woensdag zijn beste wensen overgebracht. Hij noemde de nieuwgekozen Argentijnse paus ''een voorvechter van de armen en de meest kwetsbaren onder ons''.

''Als eerste paus van het Amerikaanse continent is zijn uitverkiezing ook een teken van de kracht en vitaliteit van een regio die onze wereld steeds meer vormgeeft. Met miljoenen Latijns-Amerikanen delen wij in de Verenigde Staten de vreugde van deze historische dag'', aldus Obama.

Cristina Fernández

President Cristina Fernández van Argentinië heeft haar landgenoot Jorge Mario Bargoglio woensdag gefeliciteerd met zijn verkiezing tot paus. Zij wenste hem in naam van het Argentijnse volk een ''vruchtbaar'' pontificaat toe, met zijn ''grote verantwoordelijkheden voor gerechtigheid, gelijkheid, broederschap en vrede''.

Latijns-Amerikanen hebben met grote vreugde gereageerd op het nieuws dat de nieuwe paus uit hun werelddeel afkomstig is. Argentijnse televisiepresentatoren reageerden verrukt op het nieuws, terwijl automobilisten toeterend door de straten van Buenos Aires reden.

Premier Rutte

Premier Mark Rutte realiseert zich dat het kiezen van een nieuwe paus een bijzonder moment is voor de katholieke kerk en voor katholieken in de hele wereld, waaronder Nederland. Rutte heeft dat woensdag gezegd in een reactie op de uitverkiezing van Fransicus I.

De premier wees erop dat het 'Habemus Papam' hoort in een lange traditie. Hij noemde het indrukwekkend om te zien hoe miljoenen katholieken over de hele wereld het proces hebben gevolgd.

''Dat toont aan hoe belangrijk de rol is die de Rooms-Katholieke Kerk speelt in het leven van veel mensen’’, aldus Rutte, die zijn felicitaties overbracht aan de nieuwe paus.

Nederlandse bisschoppen

De Nederlandse bisschoppen zijn paus Franciscus I bij voorbaat dankbaar dat hij ''deze bijna onmenselijke taak'' op zich heeft genomen. Volgens hen zal hij als opvolger van de teruggetreden paus Benedictus XVI diens werk als herder van de Rooms-Katholieke Kerk voortzetten, zo lieten de bisschoppen woensdag in een verklaring weten.

De bisschoppen wijzen erop dat de kerk voor grote uitdagingen staat. Ze zijn ervan overtuigd dat de kerk met de nieuwe paus ''de juiste antwoorden'' daarop zal formuleren.

Dat het conclaaf van de kiesgerechtigde kardinalen kort heeft geduurd, is volgens de bisschoppen een teken van eensgezindheid in het college van kardinalen.

Inspireren

De bisschoppen ''bidden dat de Heilige Geest deze paus blijvend zal inspireren in zijn werk voor de Kerk en haar dienst aan de wereld''. Ze roepen alle gelovigen op om voor de nieuwe paus te bidden, vooral in de eucharistievieringen.

Met de Argentijn Jorge Mario Bergoglio heeft de Rooms-Katholieke Kerk voor het eerst een Latijns-Amerikaan aan het hoofd. In Latijns-Amerika wonen veel rooms-katholieken. ''Deze keuze kan gezien worden als een teken dat het college van kardinalen de term 'wereldkerk' ook tijdens deze pausverkiezing ter harte heeft genomen'', aldus de bisschoppenconferentie.

Simonis

Kardinaal Ad Simonis reageerde woensdag verrast op de keuze voor de Argentijn Jorge Mario Bergoglio als nieuwe paus. ''Wonderbaarlijk'', zei Simonis voor de NOS-camera. ''Ik ben er nog steeds eigenlijk helemaal van ontdaan.''

Simonis, die vanwege zijn leeftijd (81) niet mocht deelnemen aan het conclaaf van kiesgerechtigde kardinalen, had nooit gedacht dat Bergoglio tot nieuwe paus zou worden gekozen. Simonis kent Franciscus I niet persoonlijk, maar wel van bijeenkomst met kardinalen. ''Ik heb altijd van die man gehoord dat hij een buitengewoon intelligente man is, zeer eenvoudig. En dat blijkt uit zijn optreden: het is de eenvoud zelf'', aldus Simonis.

Bekijk de presentatie van de nieuwe paus

Lees een profiel van de nieuwe paus

Achtergrond: Conclaaf heeft oude regels met moderne twist

Nieuwe paus gekozen

Paus Franciscus I is woensdagavond voor het eerst voor de menigte gelovigen op het Sint-Pietersplein verschenen. ''Buona sera!'' (Goedenavond!) zei hij in het Italiaans. © AFP
Witte rook in de Sixtijnse Kapel in Rome. © AFP
De kardinalen hebben de Argentijn Jorge Mario Bergoglio als nieuwe paus gekozen. © ANP
De nieuwe paus gaat Franciscus I heten. Bergoglio is 76 jaar oud en in het Argentijnse Buenos Aires geboren. © ANP
Honderdvijftien kardinalen vergaderden sinds dinsdag 12 maart over de opvolger van paus Benedictus XVI. © AFP
Op het Sint-Pietersplein had zich ondanks het mistroostige weer een grote menigte geïnteresseerden gevormd. © AFP
Er ging een luid gejuich op toen het nieuws van de nieuwe kerkvorst bekend werd. © ANP
Omdat de witte rook even na 19.00 uur uit de schoorsteen kwam, zijn er vermoedelijk vijf stemrondes geweest. Dat is één meer dan in 2005, © ANP
De duizenden mensen die zich in de regen op het plein hadden verzameld, reageerden uitgelaten. Ze braken uit in gejuich, zwaaiden met vlaggen en riepen 'Leve de paus'. © ANP
De Zwitserse Garde betreedt het Sint-Pietersplein.
In Italië is positief gereageerd op de verkiezing van de Argentijn Jorge Mario Bergoglio tot nieuwe paus. © AFP
De bisschoppen van de regio Umbrië, waar Assisi ligt, merken met vreugde op dat voor het eerst een paus de naam draagt van hun belangrijkste heilige. De Heilige Franciscus van Assisi is, samen met de Heilige Catherina van Siena, schutspatroon van Italië. © AFP
De nieuwe paus in 2011 in Buenos Aires © ANP
In Argentinië werd enthousiast gereageerd op de nieuwe paus. © ANP
Hij is de eerste niet-Europese paus sinds Gregorius III (731-741). © ANP