Met de Argentijn Jorge Mario Bergoglio, die woensdag tot nieuwe paus is gekozen, heeft de Rooms-Katholieke Kerk voor het eerst een Latijns-Amerikaan en een jezuïet aan het hoofd.

Bergoglio (76) wordt op 17 december 1936 geboren in Buenos Aires als zoon van een spoorwegbeambte. Hij volgt een opleiding tot chemisch technicus.

Daarna kiest de jongen er op 22-jarige leeftijd voor toe te treden tot de jezuïetenorde en het priesterschap.

Minder dan vier jaar na zijn priesterwijding in 1969 wordt hij provinciaal overste van de jezuïeten in Argentinië. In die functie heeft hij zich er ten tijde van de militaire dictatuur vooral voor ingespannen om de verdeelde orde uit politiek vaarwater te houden.

Onder de Argentijnse jezuïeten waren in de jaren zeventig ook voorvechters van de bevrijdingstheologie, die radicaal de kant van de armen en onderdrukten kozen.

Hulpbischop

Toenmalig paus Johannes Paulus II benoemde Bergoglio in 1992 tot hulpbisschop en zes jaar later tot aartsbisschop van Buenos Aires. In 2001 wordt Bergoglio kardinaal.

Hij houdt er een sobere levensstijl op na. Hij heeft geen auto, verplaatst zich per openbaar vervoer en verkiest een eenvoudig appartement boven het aartsbisschoppelijk paleis.

Net als veel Latijns-Amerikaanse collega's staat Bergoglio te boek als tegelijk sociaal bewogen en in theologisch opzicht conservatief. De teruggetrokken aartsbisschop van Buenos Aires is met een verwijzing naar zijn voorganger Johannes Paulus II (Karol Wojtyla) wel een "Wojtylaan pur sang" genoemd.

Bergoglio staat niet bekend om publieke uitspraken over belangrijke kwesties op het gebied van kerk en samenleving.

Homoseksualiteit

Hij keurt homoseksualiteit af, hoewel hij het belangrijker vindt om respect te hebben voor alle mensen, dus ook homo's. Zijn compassie wint het van zijn strenge geloofsleer.

Een van zijn opvallendste daden verrichtte hij in 2001. Bergoglio bezocht toen een ziekenhuis, waar hij de voeten van twaalf aidspatiënten waste en kuste.

In 2001 valt Bergoglio in Rome op als mederedacteur van het eindrapport van de bisschoppensynode over het bisschopsambt. In 2005 is hij een serieuze kandidaat om de overleden paus Johannes Paulus II op te volgen. Bergoglio verliest de strijd echter van zijn Duitse collega Joseph Ratzinger.

Tango

Paus Franciscus I houdt van tango en van voetbal. Hij is een supporter van de voetbalclub San Lorenzo de Almagro uit de wijk Boedo in de hoofdstad Buenos Aires. De club speelt in de hoogste divisie van de Argentijnse voetbalcompetitie en werd onder meer in 1972 landskampioen.

Hoewel hij een goede gezondheid geniet, heeft hij wel regelmatig problemen met zijn ademhaling. Hij heeft na een chirurgische ingreep nog maar één long. Na de Duitse paus Benedictus XVI zetelt in het Vaticaan opnieuw een paus die de Duitse taal machtig is. Hij heeft een tijd in Duitsland gewoond.

Bekijk de presentatie van de nieuwe paus

Lees een profiel van de nieuwe paus

Achtergrond: Conclaaf heeft oude regels met moderne twist