Drie in Boekarest opgepakte verdachten van de kunstroof worden berecht en vervolgd in Roemenië.

"We hebben niet om overdracht van de verdachten gevraagd. De vervolging en berechting vindt in Roemenië plaats", verklaart het Openbaar Ministerie in Rotterdam tegenover De Telegraaf woensdag.

Nadat de drie in januari werden aangehouden, reisde een Rotterdamse delegatie van justitie naar Boekarest. De Roemeense justitie zou uitlevering hebben geweigerd omdat de drie slechts als medeplichtigen worden gezien. De Roemenen zouden willen onderzoeken wie hun opdrachtgever is. Het Nederlandse OM wilde deze lezing volgens de krant niet bevestigen.

Advocaat Geert-Jan Knoops verbaast zich er in de krant over dat justitie niet om uitlevering vraagt. Als Roemenië heeft aangegeven de zaak zelf af te willen handelen, vormt dat volgens hem geen beletsel. Het is volgens hem de vraag of de drie daar wel voor de rechter komen.

Dat tegen de rovers al een ander onderzoek in Roemenië liep, vormt volgens hem ook geen belemmering. Na het uitzitten van hun straf in Nederland hadden ze in Roemenië voor andere overtredingen kunnen worden berecht.

Waarde

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. Het ging om werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. De waarde van de buit werd tussen de vijftig en honderd miljoen euro geschat.

Van de schilderijen ontbreekt nog steeds elk spoor.