Geldgebrek nekt de medische zorg in Haïti. Dat stelt Artsen zonder Grenzen (AzG) dinsdag op basis van een onderzoek in het land.

Veel cholerapatiënten krijgen in het in 2010 door een aardbeving getroffen land te weinig medische zorg en daardoor gaan er onnodig mensen dood, zo meldt de organisatie.

''Een deel van het personeel in de cholerabehandelcentra krijgt al maanden niet betaald'', vult Mamady Traoré, medisch adjunct-coördinator van AzG, aan.

''Voorzieningen en instrumenten zijn slecht onderhouden en er is een constant tekort aan medisch materiaal. Daardoor worden essentiële hygiënevoorschriften, die nodig zijn om verspreiding te voorkomen, niet nageleefd. Patiënten krijgen soms zelfs geen behandeling of moeten ervoor betalen. Dat is onacceptabel.''

''We roepen de Haïtiaanse overheid en internationale donoren op om nú actie te ondernemen om kwaliteitszorg mogelijk te maken'', schrijft de medische hulporganisatie.

Aardbeving

Door de aardbeving in 2010 kwamen naar schatting 200.000 mensen om het leven en raakten nog veel meer mensen dakloos. In de jaren daarna volgden verschillende cholera-uitbraken.