De kardinalen die in conclaaf bijeen waren in de Sixtijnse Kapel in Rome hebben de Argentijn Jorge Mario Bergoglio als nieuwe paus gekozen.

De nieuwe paus gaat Franciscus I heten. Bergoglio is 76 jaar oud en in het Argentijnse Buenos Aires geboren.

De Franse kardinaal Jean-Louis Tauran heeft dat bekendgemaakt op het balkon van de Sint Pieter. 

Paus Franciscus I verscheen woensdagavond voor het eerst voor de menigte gelovigen op het Sint-Pietersplein. ''Buona sera!'' (Goedenavond!) zei hij in het Italiaans.

Bekijk de speech:

''Jullie weten dat het de plicht van het conclaaf is om Rome een bisschop te geven'', zo vervolgde hij in het Italiaans. ''Zij hebben er een van ver weg gehaald.'' Hij kreeg applaus van de menigte, toen hij Rome ''deze mooie stad'' noemde.

Franciscus I bad het Onze Vader en wenste de wereld broederschap toe. De paus vervolgde met een Ave Maria en hij sprak in het Latijn de zegen Urbi et Orbi uit, voor de stad Rome en de hele wereld. Daarna werd op het Sint-Pietersplein het Italiaanse volkslied gespeeld.

De paus vroeg de menigte vervolgens om voor hem te bidden. Hij nam afscheid van de gelovigen met de woorden: ''Goede nacht en welterusten!''.

Totale verrassing

De keuze voor Franciscus I is een totale verrassing. Hij is de eerste Latijns-Amerikaanse paus ooit en de eerste niet-Europese paus sinds Gregorius III (731-741). Hij is ook de eerste Jezuïet die paus is geworden en de eerste pater (lid van een religieuze orde of congregatie) sinds Gregorius XVI (1831-1846).

Honderdvijftien kardinalen vergaderden sinds dinsdag 12 maart over de opvolger van paus Benedictus XVI die op 28 februari zijn aftreden bekendmaakte.

Op het Sint-Pietersplein had zich ondanks het mistroostige weer een grote menigte geïnteresseerden gevormd. Ze braken uit in gejuich, zwaaiden met vlaggen en riepen 'Leve de paus'.

Bekijk de presentatie van paus Franciscus I:

Bellen

Paus Franciscus I heeft zijn voorganger Benedictus XVI gebeld en hem verzekerd dat hij hem gauw zal bezoeken. Dat heeft het Vaticaan woensdagavond laten weten. De kerk deelde tevens mee dat de inaugurele mis van de nieuwe paus wordt gehouden op 19 maart.

Franciscus I zal naar verwachting een nieuwe staatssecretaris (premier) kiezen ''die hij vertrouwt'', aldus de zegsman.

De paus wil bidden tot de maagd Maria. Hij gaat daarom waarschijnlijk donderdag al naar de basiliek Santa Maria Maggiore in Rome. Zondag is op het Sint-Pietersplein het eerste angelus met de nieuwe paus, aldus het Italiaanse persbureau ANSA.

Stemrondes

Omdat de witte rook even na 19.00 uur uit de schoorsteen kwam, zijn er vermoedelijk vijf stemrondes geweest. Dat is één meer dan in 2005, toen de Duitser Joseph Ratzinger tot paus werd gekozen. Hij trad om gezondheidsredenen op 28 februari af.

Een van de eerste belangrijke beleidsdaden van paus Franciscus I zal de benoeming zijn van een nieuwe kardinaal-staatssecretaris, na de paus de belangrijkste man in het Vaticaan. Toen paus Benedictus XVI zijn ambt neerlegde, werden alle hoge functionarissen van het Vaticaan demissionair. Franciscus zal moeten bepalen of hij hen opnieuw in hun functie benoemt.

De huidige staatssecretaris, de Italiaan Tarcisio Bertone, is 78 jaar en is in opspraak geraakt door de Vatileaks, geheime documenten die de butler van paus Benedictus naar de media lekte. Daaruit bleek dat er een machtsstrijd binnen het Vaticaan woedt.

Bertone werd er in de documenten van beschuldigd dat hij plaatsvervangend gouverneur Carlo Maria Vigano van Vaticaanstad had overgeplaatst, nadat die over de corruptie in het Vaticaan had geklaagd. Vigano werd naar de Verenigde Staten weggepromoveerd.

Twitter

Het pauselijke twitteraccount @pontifex is woensdagavond kort na het kiezen van een nieuwe paus, weer geactiveerd. De woorden 'Sede Vacante' (lege zetel) zijn verwijderd. Dat lijkt erop te wijzen dat de nieuwe paus zijn volgelingen via Twitter zal toespreken.

Bekijk de presentatie van de nieuwe paus

Lees een profiel van de nieuwe paus

Ingenomen reacties op komst paus Franciscus I

'Nieuwe paus was betrokken bij ontvoering'

Meer over de Jezuïeten

Achtergrond: Conclaaf heeft oude regels met moderne twist

Nieuwe paus gekozen

Paus Franciscus I is woensdagavond voor het eerst voor de menigte gelovigen op het Sint-Pietersplein verschenen. ''Buona sera!'' (Goedenavond!) zei hij in het Italiaans. © AFP
Witte rook in de Sixtijnse Kapel in Rome. © AFP
De kardinalen hebben de Argentijn Jorge Mario Bergoglio als nieuwe paus gekozen. © ANP
De nieuwe paus gaat Franciscus I heten. Bergoglio is 76 jaar oud en in het Argentijnse Buenos Aires geboren. © ANP
Honderdvijftien kardinalen vergaderden sinds dinsdag 12 maart over de opvolger van paus Benedictus XVI. © AFP
Op het Sint-Pietersplein had zich ondanks het mistroostige weer een grote menigte geïnteresseerden gevormd. © AFP
Er ging een luid gejuich op toen het nieuws van de nieuwe kerkvorst bekend werd. © ANP
Omdat de witte rook even na 19.00 uur uit de schoorsteen kwam, zijn er vermoedelijk vijf stemrondes geweest. Dat is één meer dan in 2005, © ANP
De duizenden mensen die zich in de regen op het plein hadden verzameld, reageerden uitgelaten. Ze braken uit in gejuich, zwaaiden met vlaggen en riepen 'Leve de paus'. © ANP
De Zwitserse Garde betreedt het Sint-Pietersplein.
In Italië is positief gereageerd op de verkiezing van de Argentijn Jorge Mario Bergoglio tot nieuwe paus. © AFP
De bisschoppen van de regio Umbrië, waar Assisi ligt, merken met vreugde op dat voor het eerst een paus de naam draagt van hun belangrijkste heilige. De Heilige Franciscus van Assisi is, samen met de Heilige Catherina van Siena, schutspatroon van Italië. © AFP
De nieuwe paus in 2011 in Buenos Aires © ANP
In Argentinië werd enthousiast gereageerd op de nieuwe paus. © ANP
Hij is de eerste niet-Europese paus sinds Gregorius III (731-741). © ANP