De kardinalen die in Rome bijeen zijn voor het conclaaf, hebben dinsdag een mis bijgewoond in de Sint-Pietersbasiliek. 

De mis werd opgedragen door kardinaal Angelo Sodano, deken van het College van Kardinalen. Later op de dag trekken de kardinalen zich terug in de Sixtijnse Kapel om een nieuwe paus te kiezen.

In zijn preek riep kardinaal Sodano op tot eenheid binnen de kerk, een nauwelijks verhulde oproep aan de kardinalen om hun meningsverschillen bij te leggen in het belang van de kerk en de volgende paus. "Ieder van ons wordt derhalve opgeroepen om samen te werken met de Opvolger van Petrus [de paus], het zichtbare fundament van een dergelijke kerkelijke eenheid", aldus Sodano.

"Laat ons bidden voor de kardinalen die de Roomse paus gaan kiezen. Moge de Here de Heilige Geest over hen uitstorten en hen vervullen met begrip, goede raad, wijsheid en scherpzinnigheid", was een van de gebeden tijdens de offerande.

Stemming

In totaal brengen dinsdag, als alles soepel verloopt, 115 kardinalen hun stem uit. Rond 20.00 uur moet duidelijk worden of er een nieuwe kerkvorst is gekozen.

Zwarte rook uit de schoorsteen op de Sixtijnse Kapel betekent dat er woensdag opnieuw moet worden gestemd, witte rook betekent dat de strijd om de Heilige Stoel beslist is. Naar verwachting is er in ieder geval voor Pasen een nieuwe paus.

Bidden

Kardinaal Wim Eijk, aartsbisschop van Utrecht, roept alle gelovigen in Nederland op om te bidden voor de kardinalen die dinsdagmiddag in Rome in conclaaf gaan. ''Bidt dat wij een goede Herder voor de kerk mogen aanwijzen'', aldus de kardinaal, die als enige Nederlander deelneemt aan het beraad in het Vaticaan.

Volgens Eijk hebben de kardinalen zich de afgelopen 10 dagen 'intensief' voorbereid op het conclaaf. De kerkbestuurders voelen zich volgens hem met de wereld verbonden, onder andere via de ruim duizend journalisten die de aanstaande pauskeuze vanuit Rome verslaan.

Moeder

De hoogbejaarde moeder van de Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn hoopt dat haar zoon niet tot paus wordt gekozen. De hele familie volgt het conclaaf vol angst.

''Als hij paus zou worden, is het voor mij voorbij. Dan zie ik Christoph helemaal niet meer. Want ik heb niet de kracht om naar Rome te reizen'', zegt Eleonore Schönborn (92) in de Oostenrijkse krant Kleine Zeitung.

De 68-jarige aartsbisschop van Wenen wordt gerekend tot de kandidaten voor het pausambt. Zijn moeder ziet hem nu al niet veel, maar ze kan nog eens in het jaar naar Wenen reizen om een paar weken bij haar zoon te logeren. Ook belt haar zoon haar elke zaterdag.

Schönborns moeder erkent dat het aanzien van haar adellijke familie zal stijgen, als hij tot paus wordt gekozen. Maar dat weegt voor haar niet op tegen het verdriet dat zij haar zoon niet meer zal zien.

Kardinalen

Alle aanwezige kardinalen zijn benoemd door wijlen paus Johannes Paulus II en emeritus paus Benedictus XVI. Daarmee hebben ze ervoor gezorgd dat de conservatieve lijn die zij aanhingen wordt voortgezet. De kardinalen komen uit alle windstreken, maar vooral Europa is goed vertegenwoordigd.

Uit Europa komt meer dan de helft van de kardinalen: zestig in totaal. Van die zestig komen er 28 uit Italië en zes uit Duitsland. Latijns-Amerika staat op nummer twee met negentien kardinalen, van wie vijf uit Brazilië.

Plek drie wordt ingenomen door Noord-Amerika, met veertien kardinalen, overwegend uit de Verenigde Staten. Afrika levert elf kardinalen en Azië tien. Slechts één kardinaal komt uit Oceanië.

Benedictus

Emeritus paus Benedictus XVI volgt de verkiezing van zijn opvolger in gebed. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan dinsdag gezegd. Benedictus ging op de dag van zijn vertrek naar het pauselijk zomerverbijf in Castel Gandolfo en laat zich door zijn secretaris, Georg Gänswein, op de hoogte stellen van wat er momenteel in het Vaticaan gebeurt.

Benedictus is ''met ons, rustig maar ten diepste verbonden en geheel bewust met ons allen in gebed'', zei de woordvoerder. Gänswein woonde dinsdag in de St. Pieter de mis bij waarin de 115 kiesgerechtigde kardinalen de zegen van de Heilige Geest over het conclaaf afsmeekten.

Hij heeft meegeholpen met de voorbereiding van het conclaaf en zal net als iedere niet-stemmer de Sixtijnse Kapel voor het begin van de eerste stemming hebben verlaten.

Bekijk hier livebeelden vanuit het Vaticaan

Lees hier hoe het conclaaf precies in zijn werk gaat