De advocaten van Silvio Berlusconi willen dat het zogeheten Ruby-proces tegen de Italiaanse ex-premier wordt uitgesteld omdat hij een oogontsteking heeft.

De verdediging van Berlusconi heeft ter ondersteuning van dit verzoek maandag drie doktersverklaringen aan de rechtbank gepresenteerd.

De aanklagers willen echter dat door de rechtbank aangewezen artsen gaan bepalen of de ontsteking dermate ernstig is dat uitstel gerechtvaardigd is.

Berlusconi ligt al sinds vrijdag in het ziekenhuis. Volgens zijn advocaten heeft hij niet alleen een ontstoken oog, maar ook hartproblemen.

Zaterdag ging een rechtszaak tegen Berlusconi vanwege belastingontduiking gewoon door. Artsen verklaarden toen dat de kwalen van Berlusconi niet ernstig genoeg waren.

Seksuele gunsten

In het Ruby-proces draait het om de vraag of Berlusconi schuldig is aan het betalen voor de seksuele gunsten van de minderjarige Ruby. Het juridische steekspel in de zaak komt op een ongelegen moment voor Berlusconi.

Hij eindigde bij de verkiezingen van februari met zijn partij op de tweede plaats. Gesprekken over de vorming van een nieuwe regering beginnen op 20 maart.

De verwachting is dat in de beide zaken tegen Berlusconi snel een uitspraak wordt gedaan.