Japan eert maandag de duizenden slachtoffers van de zware aardbeving en daarop volgende tsunami die precies 2 jaar geleden het noordoosten van het land trof. 

De tsunami verwoestte de kerncentrale van Fukushima, wat leidde tot de stopzetting van alle kerncentrales in Japan en een discussie wereldwijd over de gevaren van kernenergie.

In de drie gebieden waar de meeste slachtoffers vielen, waren speciale herdenkingsdiensten en werd op het tijdstip waarop de ramp gebeurde (kwart voor zeven Nederlandse tijd) een minuut stilte in acht genomen, meldde de BBC.

Zondag betoogden duizenden mensen in de hoofdstad Tokio voor een stopzetting voor altijd van de kerncentrales. Premier Shinzo Abe, die in december aan de macht kwam, heeft echter laten blijken dat hij na veiligheidscontroles meer installaties weer op gang wil brengen.

Slachtoffers

De ramp kostte bijna 19.000 mensen het leven. Ongeveer 160.000 mensen moesten uit het gebied rond Fukushima worden geëvacueerd. Het is de vraag of ze ooit kunnen terugkeren. Veel inwoners van dorpen die door het water werden verwoest, hebben nog altijd geen permanente huisvesting.

De regering heeft miljarden euro's ter beschikking gesteld voor de slachtoffers om de gevolgen van de ramp te bestrijden, maar volgens velen verloopt het herstel veel te traag. In een videoboodschap op YouTube belooft Abe dat de regering de aanpak van de problemen zal versnellen.