Een Nederlandse vrijwilligster (25) uit Groningen is vrijdag in de Ghanese stad Tema op klaarlichte dag doodgeschoten bij een roofoverval.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van de Groningse Afke Kuipers zondag bevestigd en doet er alles aan haar lichaam zo snel mogelijk naar Nederland te halen. De familie van Kuipers werd vrijdagavond geïnformeerd.

De Groningse overleed volgens haar zus in een ziekenhuis aan haar verwondingen. Op Facebook geeft zij aan dat de familie niet weet wanneer het lichaam naar Nederland wordt gebracht.

Roofoverval

Het is nog onduidelijk door wie Kuipers is doodgeschoten, wel is duidelijk dat het om een roofoverval gaat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zondag dat Afke Kuipers door een 'geweldsdelict' om het leven is gekomen.

Ze was samen met drie andere Nederlandse vrijwilligers en drie Roemenen onderweg naar huis toen het gebeurde, aldus voorzitter Richard Yeboah van de Nederlandse vrijwilligersorganisatie NeViSo.

De rest van de groep bleef echter ongedeerd en is teruggehaald naar Nederland. Zij arriveerden zondag. Het project tegen kinderarbeid waaraan ze werkten, is voorlopig stilgezet.

Kinderarbeid

De vrijwilligster was al ruim een maand in Ghana en werkte daar aan het project Key Nests for Children tegen kinderarbeid van onder meer NeViSo.

Ook was ze van plan, samen met een vriendin, een ander project op te zetten om de leefomstandigheden voor werkende kinderen in Ghana te verbeteren. In januari had ze daarvoor de Stichting Charley opgericht. Zo schrijft Dagblad van het Noorden op de website.

Wens

In een interview op worldofdifference.nl zei ze dat haar grote wens was om ''de wereld een beetje beter te maken''. Ze somde op waarom zij juist geschikt was om aan een project in Ghana mee te doen.

''Ik zit vol met ideeën, ben gemotiveerd, betrokken, kan een luisterend oor bieden en geïnteresseerd in anderen. Ik heb ervaring in de samenwerking met Afrikanen, ben geduldig (heel belangrijk in heel Afrika), kijk naar de mogelijkheden, geef niet snel op en wil altijd meer. Ik heb empathisch vermogen en ik kan doelgericht en hard werken'', zei ze onder meer.

Yeboah bevestigt de eigenschappen. ''Anders hadden we haar ook niet geselecteerd. Ze was een bevlogen persoon die zich echt wilde inzetten voor anderen.''

Volgens haar zus was de vrijwilligster ervan overtuigd dat Ghana wel eens haar thuisland zou kunnen worden.

Tema

Tema is een havenstad in het zuiden Ghana. De plaats ligt in de regio van de hoofdstad Accra. Daar is onlangs alarm geslagen over een gewapende bende die het gemunt heeft op buitenlanders.

Volgens Ghanese media zijn begin februari zeker drie buitenlanders aangevallen. Onder hen was een Spaanse vrouw die door twee mannen op motorfietsen werd neergeschoten en beroofd. Dezelfde bende zou ook een Duitser en een Egyptenaar hebben neergeschoten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers ook voor criminelen. ''Op autowegen vinden regelmatig gewapende overvallen plaats, met name op de Tema Highway'', aldus het ministerie. Reizigers krijgen het advies op de wegen niet te stoppen in de avond en de schemering.

Locatie Tema in Ghana:


Grotere kaart weergeven