De Venezolaanse vicepresident Nicolas Maduro is de nieuwe interim-president van Venezuela. Dat heeft het Venezolaanse hooggerechtshof vrijdag gezegd.

Maduro was volgens het hooggerechtshof al interim-president op het moment dat Hugo Chávez overleed. Hij mag volgens het hof deelnemen aan de presidentsverkiezingen.

Maduro wordt vrijdag door de voorzitter van het Venezolaanse parlement Diosdado Cabello beëdigd. Het besluit om Maduro vicepresident te maken was uitdrukkelijk de wens van de dinsdag overleden Hugo Chávez.

De oppositie boycot de benoeming. Ze is van mening dat volgens de grondwet Cabello moet worden benoemd.

Beëdiging

De beëdiging van Maduro heeft plaats in de militaire academie, waar ook het lichaam van Chávez opgebaard ligt. Normaal gesproken worden presidenten in Venezuela beëdigd in het parlementsgebouw.

Angel Medina, woordvoerder van de oppositie, noemde de promotie van Maduro 'een overtreding van de grondwet'. "Venezuela moet het pad van de grondwettelijkheid volgen. Vandaag zouden we meer dan ooit moeten verwerpen dat de naam van de president van de republiek, die vandaag wordt begraven, wordt misbruikt voor politieke doeleinden."

Verkiezingen

In de grondwet staat dat na de dood van een president binnen dertig dagen verkiezingen moeten worden gehouden. De regering heeft echter nog geen datum vastgesteld.

Maduro heeft al wel bekendgemaakt dat hij zich kandidaat wil stellen voor de socialistische partij waartoe ook Chávez behoorde. Vermoedelijk moet hij het opnemen tegen Henrique Capriles, die het bij de vorige verkiezingen moest afleggen tegen Chávez.