De laatste van de 115 kardinalen, die deelnemen aan de verkiezing van de nieuwe paus, is donderdagavond gearriveerd in Rome.

Dat meldt de BBC.

Nu de Vietnamees Jean-Baptiste Pham Minh Mân ook aanwezig is, kan een besluit worden genomen over eventuele vervroeging van het begin van het conclaaf.

Nu staat de eigenlijke pausverkiezing nog voor 15 maart op de agenda. De verwachting is echter dat de kardinalen mogelijk maandag al beginnen met de officiële verkiezingsprocedure waaruit de opvolger van Benedictus XVI moet voortkomen.

Afstand

Paus Benedictus XVI deed in februari afstand van zijn titel, omdat de taken hem te zwaar werden. Het was voor de eerste keer in 600 jaar dat een paus aftrad voor zijn dood.

De leiding van de Rooms-Katholieke kerk is nu tijdelijk in handen van kardinaal Tarcisio Bertone. Hij bestuurt als kardinaal-camerlengo de kerk totdat het conclaaf van kardinalen een nieuwe paus heeft gekozen.

Aan het conclaaf mogen alle kardinalen meedoen die nog geen 80 jaar oud zijn. In totaal 115 van de circa 200 kardinalen hebben die leeftijd nog niet bereikt.

Papabili

Volgens de doorgaans goed over Vaticaanse zaken ingelichte Italiaanse krant Il Messaggero zijn er vier 'papabili', kandidaten die hoge ogen gooien om tot paus te worden gekozen: de Canadees Marc Ouellet, de Hongaar Péter Erdő, de Braziliaan Odilo Pedro Scherer en de Italiaan Angelo Scola.

Volgens de katholieke geloofsleer worden de kardinalen bij hun keuze geïnspireerd door de Heilige Geest. In de Sint-Pietersbasiliek bidden drie Mexicaanse nonnen 24 uur per dag bij toerbeurt om Gods zegen voor de pausverkiezing.