Nederland trekt 3,5 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan slachtoffers van het geweld in Syrië en voor steun aan de Assistance Coordination Unit van de Syrische oppositie. 

Dat meldde minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking woensdag.

De bijdrage is voor eerste levensbehoeften als toiletten en eenvoudige bevallingskits. Ook gaat het geld naar uitbreiding van de Assistance Coordination Unit, die zich bezig houdt met coördinatie van hulp in gebieden die onder controle staan van de Syrische oppositie.

Verder krijgt de Nederlandse Speciaal Adviseur Syrië een gedeelte (500.000 euro), die ermee vanuit Turkije snel kan inspelen op behoeften in Syrië. ''Bijvoorbeeld als er wel hulpgoederen bij de grens staan, maar niet is nagedacht over de transportkosten'', legt Ploumen uit.

Het Rode Kruis heeft een extra bijdrage van 750.000 euro gekregen voor hulp aan vluchtelingen of ontheemden.

Bijdragen

Met deze bijdragen heeft Nederland tot nu toe in totaal ruim 32,5 miljoen euro aan hulp gegeven voor de circa 900.000 Syrische vluchtelingen in de buurlanden en miljoenen hulpbehoevenden binnen Syrië.

Daarnaast onderzoekt Nederland mogelijkheden om lokale besturen in de noordelijke gebieden te versterken en wordt gekeken of en hoe de watervoorziening in het noorden snel kan worden hersteld. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten