De vastgoedontwikkelaar die een stuk van de Berlijnse Muur wilde laten weghalen, heeft zijn plannen daarvoor in de ijskast gezet.

Investeerder Maik Uwe Hinkel liet via een woordvoerder weten dat de afbraak van een van de laatste delen van de Berlijnse Muur is gestaakt tot 18 maart.

Het besluit van Hinkel komt na protestacties. Vrijdag beletten enkele honderden demonstranten dat bouwvakkers een stukje van de muur, die ooit het oosten van de stad scheidde van het westen, weghaalden.

Zondag demonstreerden duizenden mensen tegen de geplande werkzaamheden bij de zogenoemde East Side Gallery.

Doorgang

Het was de bedoeling dat op een twintig meter lang gedeelte van de muur een doorgang zou komen naar een aantal luxeappartementen. De afbraak zou deze week weer beginnen, maar dat is nu van de baan.

Op 18 maart komen stadsbestuurders en inwoners bijeen om het project te bespreken. Hinkel heeft in het weekend al overlegd met burgemeester Klaus Wowereit.

De 1,3 kilometer lange East Side Gallery is het langste stuk muur dat nog overeind staat. Enkele maanden na de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989 werd een deel ervan omgetoverd tot kunstwand en bedekt met schilderingen van tientallen kunstenaars.

Sindsdien is dat stuk muur een toeristische trekpleister.