Het lot van de Algerijnse terroristenleider Mokhtar Belmokhtar is zondag nog onzeker, een dag nadat het leger van Tsjaad zijn dood had gemeld in Mali.

Het Franse leger, dat het militaire offensief tegen islamistische strijders in Mali leidt, heeft zijn dood nog niet bevestigd. Op enkele jihadistische forums is bovendien gemeld dat hij nog leeft.

Belmokhtar is leider van de terroristische organisatie al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM), die actief is in Mali.

Hij zou het brein zijn achter de gijzeling van honderden medewerkers op een gascomplex in de woestijn van Algerije in januari. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven. Onder de doden waren onder meer Noren, Britten en Amerikanen.

'Ongrijpbare'

Belmokhtar is in het verleden vaker doodgemeld en heeft als een van zijn bijnamen 'de ongrijpbare'.

AQIM is een van de radicale islamitische groepen die vorig jaar in het noorden van Mali de macht wisten te grijpen. Het Franse leger greep in januari in om de radicalen te verdrijven.

AQIM heeft zijn wortels in Algerije en heette voorheen GSPC. De groepering is naar schatting honderden strijders sterk.

Het leger van Tsjaad zei afgelopen week ook een andere AQIM-commandant te hebben gedood in Mali. De dood van die leider, Abdelhamid Abou Zeid, is ook nog niet door Frankrijk bevestigd.