De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un wil graag bellen met de Amerikaanse president Barack Obama.

Met die boodschap kwam de Amerikaanse oud-basketballer Dennis Rodman terug van zijn bezoek aan het zeer gesloten communistische land, waar hij Kim Jong-un ontmoette.

Volgens Rodman is Jong-un niet uit op oorlog met de VS. Daarom wil de Noord-Koreaan graag bellen met Obama. De oud-sporter is positief over de kansen op vrede tussen zijn land en Noord-Korea. ''Kim is dol op basketbal. En ik zei hetzelfde. Ik zei: Obama is dol op basketbal. Laten we daar beginnen.''

De bijzondere trip van Rodman was georganiseerd door tv-producenten, die een documentaire over de voormalige NBA-ster maken.

De spanningen tussen Noord-Korea en zijn eigen land interesseren de flamboyante en soms onberekenbare Rodman niet. ''Ik ben geen politicus. Kim Jong-un en het Noord-Koreaanse volk houden van basketbal. Ik hou van iedereen. Punt. Einde verhaal’’, liet hij afgelopen week weten.

Kernproef

Noord-Korea en de VS liggen al tijden met elkaar overhoop. Toen Noord-Korea onlangs een kernproef uitvoerde, werd dat er niet beter op.

In de Verenigde Staten is de reis van Rodman al gekscherend basketbal-diplomatie genoemd, naar de pingpong-diplomatie uit de jaren 70. Uitwisselingen van tafeltennisspelers brachten toen het China van Mao Zedong en de Verenigde Staten met elkaar in gesprek.