De afbraak van een restant van de Berlijnse Muur is vrijdag na hevige protesten stilgelegd. 

De politie in de Duitse hoofdstad meldde dit vrijdag nadat honderden betogers zich bij het langste stuk muur hadden verzameld. De betoging veroorzaakte verkeersopstoppingen.

De demonstranten willen voorkomen dat het door kunstenaars beschilderde, langste stuk muur dat nog over is, verwijderd wordt. Het staat langs de Mühlenstrasse en langs de rivier de Spree in het zuidoosten van de stad.

De afbraak van een stuk van deze muur zou vrijdag onder bescherming van 100 man oproerpolitie worden afgerond, maar de sloop is toch stilgelegd, meldde de Berliner Morgenpost.

Ongeduldig

Lange tijd is ongeduldig uitgekeken naar de afbraak van de muur die de uiterst repressieve en communistische Duitse Democratische Republiek (DDR) vanaf augustus 1961 neerzette om te voorkomen dat burgers naar westerse stadsdelen zouden vertrekken.

De stad was na de Tweede Wereldoorlog door de overwinnaars van nazi-Duitsland verdeeld in een Amerikaanse, een Britse, een Franse en een Russische sector. De Russische sector was de hoofdstad van de DDR. Met de ondergang van de DDR verdween de muur vanaf 9 november 1989 snel door slopershamers en souvenirjagers.

Bekijk hier beelden van het protest