'Voor bevolking Oost-Congo is vredesakkoord geen realiteit'

Het is "natuurlijk goed" dat er voor Oost-Congo een vredesakkoord getekend is, "maar er zijn nog veel gebieden waar dat geen realiteit is." Dat zegt War Child-ambassadeur Marco Borsato in een interview met NU.nl.

Voor de bevolking in Oost-Congo is het vredesakkoord "een pentekening op papier en is de werkelijkheid van vandaag gewoon nog echt anders", vertelt Marco Borsato vanuit de grensstad Bukavu. Hij is daar namens hulporganisatie War Child, waarvoor hij ambassadeur is.

Het akkoord tussen de Democratische Republiek Congo, Rwanda, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Angola, Uganda, Zuid-Sudan, Zuid-Afrika, Tanzania en Congo-Brazzaville is bedoeld om de rust in de regio te herstellen.

De buurlanden beloven zich niet te mengen met de Congolese interne aangelegenheden en zullen bovendien geen gewapende groeperingen tolereren of steunen.

Contrast

Maar volgens Borsato wordt er in het oosten nog gevochten. "De situatie hier staat in schril contrast met het vredesakkoord."

Bovendien hebben veel rebellenmilities die niet gelieerd zijn aan een regering het akkoord niet getekend, zegt Borsato. "Die moorden en plunderen nog door. Ook omdat ze vaak geen andere mogelijkheid hebben, ze zijn straatarm. Dat maakt het zo lastig."

Wel kan War Child kan de hulpprojecten in Oost-Congo langzaam weer opstarten. "Het was ook voor ons onmogelijk om verder te werken. Maar inmiddels komen mensen langzaam terug naar de dorpen. Maar dat is wel een proces, een proces van vertrouwen. Dat is niet zo simpel met één penstreek op papier hersteld, dat gaat zeker nog even duren."

President worden

Borsato vertelt dat hij veel kinderen heeft gesproken. "Het is schrijnend als een jongen van 12, gevraagd naar zijn dromen zegt: 'Ik wil president worden, omdat ik dan alle kinderen onderwijs wil geven en mijn dorpje wil weer opbouwen.' Onze kinderen van 12 heb ik dat nog nooit horen zeggen."

"Dat sociaal bewustzijn is zo sterk, ze willen zo graag weer naar school en een betere kans op succesvolle toekomst. Dat is ook waarom we hier zijn, om de kracht die in die kinderen zit te ontluiken."

Bekijk een kort verslag van Marco Borsato uit Oost-Congo:

Opgewekt 

De zanger noemt het 'onvoorstelbaar' hoe opgewekt en optimistisch de kinderen die hij sprak zijn, al zijn ze zeker getraumatiseerd.

"Dat is ook niet zo vreemd, als je voor je ogen je beste vrienden en familie vermoord hebt zien worden, en er is geplunderd en verkracht. Ook systematisch, als repressiemiddel."

Verteld

Hij bezoekt in Oost-Congo onder meer een hospitaal waar kinderen van 6 tot 14 jaar komen die zo vaak zijn verkracht dat ze verminkt geraakt zijn aan de onderkant. "Ze hebben een hersteloperatie nodig, omdat ze plas en ontlasting laten lopen. Anders worden ze verstoten, omdat ze ruiken naar urine en uitwerpselen."

"Dat is wel een verhaal dat verteld moet worden, dat mogen we niet laten liggen."

Borsato heeft het bewust over 'kinderen', "dat betekent inderdaad dat het niet alleen meisjes zijn. Alle repressiemiddelen die bekend zijn worden hier gebruikt. Er worden ook handen afgehakt."

Nu de hulp in Oost-Congo weer opgestart wordt, ziet Borsato ook hoe nodig dat daar is."Het is zo belangrijk dat dit conflict niet wordt vergeten."

Lees meer over:
Tip de redactie