De organisatie van West-Afrikaanse landen, Ecowas, stuurt dubbel zo veel soldaten naar Mali dan oorspronkelijk gepland. 

De vijftien lidstaten hebben besloten 8000 militairen te sturen om te helpen de islamistische rebellen daar te verjagen. Eerder was nog sprake van een troepenmacht van 3700 soldaten.

De lidstaten vergaderden woensdag en donderdag in de Ivoriaanse hoofdstad Yamoussoukro achter gesloten deuren, waarbij de toestand in Mali centraal stond.

De troepen moeten Frankrijk en Mali ondersteunen, die de afgelopen weken in een snelle opmars de rebellen grotendeels verjoegen. 

Frankrijk kwam op 11 januari in actie en zond troepen om het zwakke Malinese leger te helpen tegen de oprukkende moslimextremisten. Die waren al heer en meester in Noord-Mali, en dreigden ook de rest van het West-Afrikaanse land in te nemen.

Juli

De Franse troepen in Mali trekken zich niet eerder dan juli terug, hebben een Franse diplomaat en twee andere ingewijden laten weten.

De Franse regering zei een week geleden nog dat haar vierduizend manschappen binnen enkele weken de aftocht zouden blazen. Maar de Fransen stuiten in het onherbergzame noorden van Mali op felle tegenstand van de moslimextremisten die zij uit het land willen verdrijven. De dreiging van zelfmoordaanslagen en ontvoeringen groeit.

Stembusgang

Volgens twee bronnen hoopt Parijs dat Mali in juli klaar is voor verkiezingen. Tot die stembusgang moet de Franse legermacht de orde in het land bewaken. De anonieme diplomaat vertrouwde persbureau AP toe dat de aftocht nog zeker zes maanden op zich laat wachten.