De Amerikaanse soldaat Bradley Manning is naar eigen zeggen niet schuldig aan het helpen van de vijand in het WikiLeaksschandaal. 

Dat zei hij donderdag tijdens een militaire hoorzitting die voorafgaat aan zijn proces voor de krijgsraad. Dat proces moet in juni beginnen.

De 25-jarige militair bekende wel schuld aan 10 kleinere feiten, zoals het misbruiken van geheime informatie. Daarvoor zou hij maximaal 20 jaar cel kunnen krijgen.

Irak

Manning staat terecht wegens het lekken van geheime informatie naar WikiLeaks. In totaal wordt hij beschuldigd van 22 strafbare feiten, waarvan ''het helpen van de vijand'' de zwaarste is. Daar zou hij levenslang voor kunnen krijgen.

Hij werd in mei 2010 in Irak gearresteerd en zit sindsdien achter tralies. In hetzelfde jaar begon WikiLeaks met het publiceren van honderdduizenden vertrouwelijke documenten van Amerikaanse diplomaten.

Aanzwengelen 

Manning verklaarde donderdag dat hij met zijn acties een debat had willen aanzwengelen over de Amerikaanse diplomatie en defensiepolitiek. ''Ik geloofde dat de gelekte nieuwsberichten de VS niet zouden schaden, maar alleen in verlegenheid zouden brengen''.

Alles over WikiLeaks in ons nieuwsdossier