Paus Benedictus XVI is donderdag om 17.00 uur met een helikopter voor de laatste keer vertrokken uit het Vaticaan. 

Met een korte rondvlucht boven Vaticaanstad nam hij afscheid. De helikopter bracht Benedictus vervolgens naar het pauselijke paleis Castel Gandolfo ten zuiden van Rome, waar hij iets voor 17.30 uur aankwam.

Vanaf het balkon bracht Benedictus een laatste groet. ''Ik ben slechts een pelgrim die zijn pad op deze aarde aan het beëindigen is'', zei hij.

Hij zal zich na een avondmaal tot 20.00 uur in een kapel terugtrekken om te bidden, liet zijn woordvoerder eerder weten.

Op dat tijdstip eindigt zijn pontificaat. Ten teken van dat einde wordt de poort van het paleis symbolisch gesloten en trekt de Zwitserse Garde zich terug.

Bekijk de beelden:

Conclaaf

De taak van de hellebaardiers, het beschermen van de kerkvorst, zit er dan, voorlopig in ieder geval, op. Het conclaaf van kardinalen kiest in de komende weken een opvolger. Die moet voor Pasen bekend zijn.

Benedictus is de eerste paus sinds 1415 die zijn ambt neerlegt en niet in het harnas sterft. 

Laatste tweet

Benedictus heeft donderdag ook zijn allerlaatste tweet als paus verstuurd. Via zijn nog maar pas opgerichte twitteraccount liet hij weten: ''Dank u voor uw liefde en steun. Moge u altijd de vreugde ervaren die ontstaat door Christus in het middelpunt van uw leven te plaatsen."

Na zijn aftreden heet de voormalige kerkvorst officieel 'emeritus paus Benedictus XVI', hij wordt aangesproken met 'Uwe Heiligheid'.