Ex-premier Silvio Berlusconi van Italië zou een senator hebben 'gekocht' voor 3 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie in Napels is een onderzoek tegen hem begonnen wegens corruptie.

Dit heeft de krant la Repubblica donderdag gemeld. Senator Sergio De Gregorio stapte in 2006 over van de anticorruptiepartij IdV naar het kamp van Berlusconi. Daarvoor zou betaald zijn.

Het OM kwam de zaak op het spoor na een aangifte van de boekhouder van de senator. Ook is een brief in beslag genomen van een naaste medewerker van Berlusconi, waarin die spreekt van het 'kopen' van De Gregorio.

Berlusconi verloor in 2006 de verkiezingen; het kabinet Berlusconi-III moest aftreden. Romano Prodi vormde een centrumlinkse regering met progressieve katholieken en (ex-)communisten.

Berlusconi probeerde te knibbelen aan de meerderheid van Prodi in het parlement. De Gregorio heeft tijdens verhoren al toegegeven dat hij via een tussenpersoon geld heeft aangenomen van Berlusconi. Het plan had ook een naam: Operazione Libertà (Operatie Vrijheid).