De Bulgaarse president Rosen Plewneliew heeft donderdag parlementsverkiezingen aangekondigd op 12 mei. 

De vervroegde verkiezingen moeten een uitweg bieden voor de politieke crisis in het land die de economische stabiliteit kan ondermijnen.

Premier Boiko Borisov nam vorige week ontslag na landelijke massaprotesten tegen de hoge elektriciteitsprijzen. De belangrijkste Bulgaarse partijen hebben gezegd dat ze geen regering willen vormen onder het huidige parlement. De parlementsverkiezingen stonden oorspronkelijk gepland voor begin juli, maar zijn dus nu twee maanden naar voren gehaald.

De recente demonstraties van tienduizenden Bulgaren hebben al een aantal concessies afgedwongen. Wie de verkiezingen ook wint, er zal grote druk zijn om de levensstandaard in het armste land van de Europese Unie te verhogen. Die ligt nu op minder dan de helft van het EU-gemiddelde.

Loon

Het gemiddelde loon in Bulgarije is slechts 400 euro per maand en de pensioenen minder dan de helft daarvan. Elektriciteitsprijzen, hoewel een van de laagste in de EU, grijpen diep in de budgetten van burgers, vooral in de winter wanneer veel mensen hun huizen verwarmen.